Spreidingsplan asielzoekers blijkt mager beestje

Het spreidingsplan voor vluchtelingen dat de Europese ministers van Binnenlandse Zaken zowat een jaar geleden hebben gesloten, blijkt vandaag grotendeels dode letter. Het was de bedoeling om 160.000 vluchtelingen vanuit Griekenland en Italië te spreiden over alle EU-lidstaten, maar tot nu toe blijken er amper 4.743 "relocaties" te zijn gerealiseerd.

Deze week heeft de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM), een intergouvernementele organisatie met zetel in Genève, 222 asielzoekers vanuit Griekenland en Italië naar andere EU-lidstaten overgebracht. In de periode juni-augustus zijn 2.596 vluchtelingen hervestigd, 60 procent van het totale aantal vluchtelingen dat tot nu toe al is hervestigd.

De teller van het aantal relocaties staat nu volgens de IOM op 4.743: 3.677 vluchtelingen die vanuit Griekenland zijn hervestigd, en 1.065 vanuit Italië.

Tot nu toe hebben Frankrijk (1.662), Nederland (617) en Finland (599) het meeste asielzoekers opgevangen in het kader van het Europese spreidingsplan. Het was de bedoeling dat ons land er 2.448 zou opvangen. Navraag bij het kabinet van staatssecretaris voor Asiel en Migratie leert dat België tot nu 184 asielzoekers heeft opgevangen in het kader van het spreidingsplan: 155 vanuit Griekenland en 29 vanuit Italië. Volgens het kabinet komt dat vooral omdat de overdrachtdossiers vanuit Griekenland traag gaan en omdat de hotspots in Italië nog niet werken zoals het hoort.

Meest gelezen