© AFP

Sven Mary overstelpt met haatmails: “Uw kinderen zouden moeten ontploffen”

Een dag nadat hij in zijn pleidooi de vrijlating van terrorist Salah Abdeslam vroeg, heeft Sven Mary de vreselijkste rotzooi in zijn mailbox gekregen. “Haat- en dreigmails, een veertigtal”, zegt de advocaat. Ook zijn kinderen worden bedreigd.

dirk coosemans

Zijn pleidooi was amper achter de rug of Mary werd omsingeld door de pers en op sociale media barstte een scheldtirade los. “Dat kan ik hebben. Ze zeggen dat ik een groot ego heb, maar ik heb een nog veel bredere rug. Scheld maar. Ik maal er niet om”, zei hij donderdag. “Ook de haatmails, soms regelrechte bedreigingen, kan ik na al die jaren plaatsen. Maar nu zijn sommigen een versnelling hoger geschakeld, blijkbaar.”

“Opgefokte praat”

Zo kwamen er in 24 uur tijd een veertigtal mails en berichten binnen waarin ook de kinderen van Sven Mary bedreigd worden. “Uw kinderen zouden zelf moeten ontploffen, stond er. Dan breekt het bij mij. Als ik zoiets lees, kan ik heel nijdig worden. Ik heb die persoon en alle andere hoogdravers teruggeschreven dat ze hun opgefokte praat eens in mijn gezicht mogen komen aframmelen. Ik zal hen van antwoord dienen, op mijn manier. Niemand van die sukkelaars heeft nog gepiept. Ik wacht af.”

“Van mijn kinderen moeten ze afblijven. Die hebben niks te maken met de keuzes die hun papa als advocaat maakt. Iemand die mij vraagt als raadsman, probeer ik bij te staan. Dat is de eed die ik afgelegd heb. Vind ik Abdeslam sympathiek? Helemaal niet, ik vind hem zelfs onaangenaam. En ik verdien er ook geen euro aan, ik verdedig hem omdat hij daar volgens de wet recht op heeft en omdat de familie dat gevraagd heeft.”

Een klacht heeft Mary nog niet ingediend tegen de bedreigers. “Misschien doe ik dat nog. Veel erger moet het alleszins niet worden.” Hij heeft nog een waarschuwing voor de mailers: “Uw IP-adres wordt geregistreerd. U bent niet anoniem. Let dus beter wat op uw woorden als u nog eens meent een mail te moeten schrijven.”

Gisteravond is de advocaat samen met zijn kinderen op skiverlof vertrokken. “Even uitwaaien. Het zal nodig zijn”, aldus Mary, die donderdag de vrijlating van Abdeslam pleitte omdat de taalwet overtreden zou zijn. De Nederlandstalige onderzoeksrechter had in het Frans een Franstalige collega aangesteld om de schietpartij te onderzoeken. Volgens Mary moest hij dat in het Nederlands doen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer