© BELGA

Hans Bonte: “We zijn een ellendige prijs aan het betalen op het vlak van angst”

De Vilvoordse burgemeester Hans Bonte stelt voor dat de federale overheid een regeringscommissaris stuurt naar steden en gemeenten die weigeren de richtlijn over de opvolging van teruggekeerde Syriëstrijders na te leven. “In het belang van de veiligheid van de burgers kunnen we daar niet op blijven toekijken”, aldus Bonte.

De burgemeester van Vilvoorde was dinsdag de gastheer van een conferentie van Nederlandse en Belgische burgemeesters over de problematiek van radicalisering en Syriëstrijders. Ook onder meer de burgemeester van Molenbeek en collega’s uit het Franstalig landsgedeelte schoven mee aan.

Na afloop bleek dat Jozias van Aartsen, de burgemeester van Den Haag, zich zorgen maakt over een nieuw soort Syriëstrijders die binnenkort richting Europa afzakken. Hij blikte daarbij vooruit naar de dag waarop IS in Syrië verslagen wordt. De terugkeerders zullen dan van “een heel ander karakter zijn dan diegene die we tot nu toe hebben gezien. Ze hebben deelgenomen aan de gewapende strijd - geharde types. We moeten ons prepareren om daar mee om te gaan”, aldus Van Aartsen.

Wat de burgervader van Den Haag ook liet noteren, was de “voortreffelijke” link tussen de gemeenten en het nationale niveau en de “uitmuntende” samenwerking met de veiligheidsdiensten. Bonte gaf toe “jaloers” te zijn over de “eenvoud” waarmee de actoren elkaar in Nederland vinden in de aanpak van de problematiek. Zelf klaagde hij over de gebrekkige informatiedoorstroming over mensen die voorlopig worden vrijgelaten of de onduidelijkheid over de rol die Franstalige justitiehuizen moeten spelen in de opvolging van mensen met een enkelband.

Wat Bonte echt een doorn in het oog is, zijn burgemeesters die weigeren de richtlijn na te leven die een jaar geleden werd uitgevaardigd over de opvolging van teruggekeerde foreign terrorist fighters. Hoewel hij eerder al aangaf dat Brussel voor hem de “achilleshiel in ons veiligheidsbeleid is”, wilde hij geen concrete namen noemen.

Wel oppert hij de bevoegdheden in te perken van burgemeesters die weigeren die FTF-richtlijn na te leven. “Daarvoor bestaan de instrumenten, zoals het ambtshalve optreden of het sturen van een regeringscommissaris”, aldus Bonte. “We zijn een ellendige prijs aan het betalen op het vlak van angst, onzekerheid en het inboeten op privacy. Misschien is het tijd voor een debat over het inleveren van bevoegdheden van mensen die ze niet gebruiken. Het kan niet dat burgemeesters zeggen dat het niet hun probleem of verantwoordelijkheid is”.

Bonte lanceerde nog een oproep om in de eerste plaats de samenwerking efficiënter te laten verlopen en structuren aan te passen. “Ik hoor nieuwe begrippen opduiken in debatten. Maar eigenlijk is er op het terrein nog zoveel te doen”, luidde het.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer