© Photo News

OVERZICHT. 17-jarige Amerikaan zorgt voor sensatie met goud in slopestyle, koninginnennummer skiën afgelast

Dé sensatie van dag twee in Pyeongchang heet voorlopig Redmond Gerard. De Amerikaan, amper 17 jaar oud, pakte uit met een sensationele laatste run in de slopestyle en veroverde zo een onwaarschijnlijke gouden medaille. Het koninginnennummer in het skiën, de afdaling, werd bij de mannen afgelast door de slechte weersomstandigheden.

svar

In België waren alle ogen tijdens de slopestyle-finale in het snowboarden uiteraard gericht op Seppe Smits, die uiteindelijk een tiende plek uit de brand sleepte. De medaillestrijd was dan weer nagelbijtend spannend. De Canadees Mark McMorris, die nog geen jaar geleden een gebroken kaak, arm, bekken, gescheurde milt en klaplong opliep bij een zware val, nam na run twee de leiding met een strakke 85.20 als eindscore. De jonge Amerikaan Redmond Gerard, op dat moment elfde en laatste, speelde in zijn laatste run alles of niets. Het loonde: Gerard kreeg een score van 87.16 van de jury, waarmee hij zichzelf in één keer van de laatste naar de eerste plek katapulteerde.

© REUTERS

McMorris kwam ten val in zijn laatste run en kon zijn score van 85.20 niet meer verbeteren. Een andere Canadees, Max Parrot, deed dat wel: Parrot haalde zaterdag de beste score in de kwalificaties en verbeterde in zijn laatste run nog naar 86.00, waarmee hij zilver pakte en landgenoot McMorris voor de tweede Winterspelen op rij brons mocht nemen. De verrassing van de dag was echter Red Gerard, die met zijn winst geschiedenis schreef: de youngster uit Colorado is met zijn 17 jaar en 227 dagen de op één na jongste mannelijke goudenmedaillewinnaar ooit op de Olympische Winterspelen. Enkel de Fin Toni Nieminen deed het nog straffer op de Winterspelen van 1992 in Albertville: hij was toen hij daar goud pakte in het skispringen slechts 16 jaar en 261 dagen oud.

© Photo News

De snowboarders ondervonden al wat hinder van de hevige wind in Pyeongchang, maar de afdaling bij de mannen in het alpineskiën en de slopestyle-kwalificaties bij de vrouwen moesten door het gure weer compleet afgelast worden. In het curling kon uiteraard wel gewoon gespeeld worden: Canada, Zwitserland en de olympische atleten uit Rusland zijn alledrie geplaatst voor de halve finales in het gemengd dubbelspel. China en Noorwegen eindigden met dezelfde score en spelen om 12u05 een play-off tegen elkaar om het vierde en laatste ticket naar de halve finale uit te delen.

© AFP

In het cross-country skiën werden de medailles verdeeld in de 15 km klassieke stijl + 15 km vrije stijl bij de mannen. De Noor Simen Hegstad Krueger ging daar ondanks een valpartij vlak na de start toch nog met de gouden medaille lopen. Hij ging er bij het ingaan van de laatste ronde alleen vandoor en finishte uiteindelijk in 1 uur, 16 minuten en 20 seconden. Krueger kon op de finish zijn landgenoten Martin Johnsrud Sundby (zilver) en Hans Christer Holund (brons) afhouden: zij finishten respectievelijk op 8 en 9,9 seconden. Uittredend olympisch kampioen Dario Cologna (Zwitserland) werd zesde.

Tot slot is er nog het kunstschaatsen: daarin leidt Canada met een grote voorsprong in het team event, waar maandag nog drie disciplines in worden afgewerkt. Canada staat op kop met 35 punten. Rusland onder olympische vlag volgt met 31 punten, daarna volgen de VS (29), Japan en Italië (elk 26). De korte kür bij de vrouwen werd gedomineerd door de tweevoudige regerende wereldkampioene Evgenia Medvedeva uit Rusland. Ze kreeg een score van 81,06 punten. De Italiaanse Carolina Kostner werd tweede met 75,10 punten, voor de Canadese Osmond (71,38). De competitie wordt zondag voortgezet met het eerste vrije programma, de vrije kür voor paren. De drie andere nummers staan maandag op het programma.

© AFP

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer