© BELGAIMAGE

Gwyneth Paltrow krijgt opnieuw kritiek op advies om ‘zo mager mogelijk’ te zijn

Gwyneth toch. Zelfs al bedoelt ze het goed, dan nog komt haar lifestylewebsite Goop in opspraak. In een artikel met de titel ‘Dieetmythes ontkracht’ wordt vrouwen aangeraden om hun ‘leanest livable weight’ na te steven, vrij vertaald als: zo mager als het kan binnen je mogelijkheden. Al lezen sommigen het als: “Hoe kan je zo mager mogelijk zijn zonder dood te gaan?”

tib

Google ‘Goop’ en je komt uit op een lijstje met lifestyleschandaaltjes. Zo raadde Gwyneth haar fans als een darmspoeling met koffie aan (gevaarlijk volgens deskundigen), gelooft ze dat vitamine B3 beschermt tegen kanker en dan was er nog de kwestie van de vaginale douches waarvoor ze alle gynaecologen wereldwijd over zich heen kreeg. Nu is het de formulering ‘leanest livable weight’ die op sociale media kwaad bloed zet. Sommigen noemen het “gevaarlijk” om zo mager mogelijk te willen zijn, volgens anderen is de boodschap “Hoe kan je zo mager mogelijk zijn zonder dood te vallen”? “Waarom moedig je vrouwen en meisjes niet aan om gewoon gezond te zijn?”, twittert iemand.

Ironisch genoeg ging het artikel net over op een gezonde manier gewicht verliezen Goop gaf het woord aan professor Traci Mann, voedingsdeskundige en auteur van het boek ‘Secrets From the Eating Lab’ om uit te leggen waarom diëten niet werken. Het is precies wat ze bedoelt met ‘leanest livable weight’: “Iedereen zit een bepaalde ‘gewichtscategorie’, die genetisch bepaald is. De bedoeling is om het gewicht onderaan je categorie na te streven. Als je minder weegt dan de ondergrens, gaat je lichaam zich aanpassen: je overleeft op minder calorieën en wat overblijft wordt opgeslagen als vet. De hormonen die je hongergevoel bepalen, raken verstoord. Wie binnen zijn eigen gewichtscategorie blijft, maakt die veranderingen niet door en blijft makkelijker op gewicht”. Hoe je dat gewicht bepaalt, legt ze niet duidelijk uit. “Je zal merken dat je lichaam altijd naar een bepaald gewicht terugkeert - daar zit het ongeveer. Het is ongeveer hoeveel je weegt als je gezond eet en niet heel veel aan sport doet. Je ‘leanest liveable weight’ is meestal meer dan je droomgewicht, maar aanvaard het. Het is wat je lichaam wil en het is gezond.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer