Advocaat Sven Mary (l) is er niet mee opgezet dat Jan Jambon zich inlaat met het proces van Salah Abdeslam rond de schietpartij in Vorst en wijst de minister op de scheiding der machten.
Volledig scherm
Advocaat Sven Mary (l) is er niet mee opgezet dat Jan Jambon zich inlaat met het proces van Salah Abdeslam rond de schietpartij in Vorst en wijst de minister op de scheiding der machten. © AFP

Sven Mary reageert op kritiek van Jambon: "Minister zet rechtbank onder druk in zeer delicaat dossier"

Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) heeft vragen bij de vraag van advocaat Sven Mary voor de vrijspraak van Salah Abdeslam op het proces rond het schietincident in Vorst. "Een advocaat moet ervoor zorgen dat iemand een correcte straf krijgt. Dat Mary nu de vrijspraak vraagt is echt twee straten te ver", zegt hij in 'De Zevende Dag' op Eén. Mary is niet opgezet met de uithaal van de N-VA'er. "Het wordt tijd om minister Jambon te herinneren aan de principes van de scheiding der machten", reageert de advocaat van Abdeslam. Ook de Orde van Vlaamse Balies en Avocats.be pikken de uitspraken niet.

343 reacties

  • Mario Cannas

    6 jaar geleden
    Mary doet zijn job. De rechtstaat voorziet deze mogelijkheden. Een advocaat dient deze te benutten. Dit is irriterend maar volledig rechtsgeldig. Jambon houdt best zijn mond. Dat hij zich bemoeit met zijn eigen zzaken.
  • Chris Devlaeminck

    6 jaar geleden
    Wettelijk gezien heeft Sven Mary gelijk. Maar het is ethisch totaal niet aanvaardbaar dat hij Salah Abdeslam zou vrij krijgen wegens procedurefouten. De wet moet aangepast. Niemand mag nog zijn straf kunnen ontlopen wegens procedurefouten. Bij fouten de procedure gewoon overdoen zou moeten wettelijk vastgelegd worden. Bij deze sta ik pal achter Jambon die, zelfs als politicus, zijn mening terecht mag verkondigen.
  • Tom Faes

    6 jaar geleden
    Mocht ik Mary zijn ik diende klacht in tegen Jambon. Jambon zou een voorbeeld moeten zijn, een voorbeeld dat onze wetten naleeft maar neen ruzie stoken , mensen tegen mekaar opzetten . Wie zal er na 2019 nog met nva willen regeren ? VB ?
  • Hubert Vanmechelen

    6 jaar geleden
    - Ook een minister mag een persoonlijke mening hebben. Maar.., moet hij deze mening gaan verkondigen in de media net nu de verkiezingen er aankomen? En.., net nu de bevolking procedurekwesties niet langer tolereert? Procedurefouten zijn geen nieuw verschijnsel, toch? - Mij lijkt dit meer op een verborgen vorm van 'stemmen - ronselen' voor de N-VA !
  • Frans Van der Borght

    6 jaar geleden
    Vrij land met scheiding der machten! Wat Mary vraagt is zijn goed recht als advocaat van een Massamoordenaar. Jambon moet over de zaak zwijgen anders krijgen we dictatoriale inmenging. NVA heeft het moeilijk met onze rechtstaat dat zien we ook aan hun kiezers en hun commentaar.