Direct naar artikelinhoud
5G

Technologiefederatie Agoria luidt alarmbel: "Brusselse stralingsnormen houden 5G tegen"

Marc Lambotte, CEO van technologiefederatie Agoria.Beeld BELGA

Telecombedrijven staan te trappelen om het ultrasnelle 5G-netwerk uit te rollen. Maar de strenge stralingsnormen van het Brussels gewest zitten in de weg. “We zijn de boot aan het missen", waarschuwt Marc Lambotte, CEO van technologiefederatie Agoria.

In één seconde een film downloaden op je smartphone. Met 5G, de volgende generatie mobiele netwerken, is het binnenkort mogelijk. De nieuwe generatie zit nog volop in de ontwikkeling, maar bedrijven schatten de snelheid waarmee je data door het mobiele netwerk kunt jagen op 10 gigabits per seconde. Dat is duizend keer sneller dan het huidige 4G.

Ook de capaciteit gaat fors omhoog. Vandaag zijn het vooral smartphones die mobiel internet gebruiken, maar straks komen daar televisies, koffiemachines en auto’s bij. Om die miljoenen toestellen met elkaar te verbinden, heb je een sterk en betrouwbaar netwerk nodig. Een netwerk waar geen halve seconde vertraging op zit. Anders immers geen zelfrijdende auto’s of chirurgische ingrepen vanop afstand. Met 5G wel.

5G is duizend keer sneller dan het huidige 4G

Start-ups

Europa trekt dan ook volop aan de 5G-kar. Tegen 2020 moet elke lidstaat minstens één stad hebben die volledig wordt gedekt door het netwerk. Op die manier wil de Europese Commissie vermijden dat Aziatische landen aan de haal gaan met de nieuwe technologie. Op Belgisch niveau werkt telecomoperator Proximus bijvoorbeeld al samen met het Chinese Huawei.

Het allereerste 5G-netwerk van België werd vorige maand gelanceerd op de Corda Campus in Hasselt. Het gaat om een testomgeving van de Zweedse netwerkleverancier Ericsson. Voorlopig kunnen wel enkel de start-ups en onderzoekers gebruik maken van het netwerk. "Op dit moment bestaan er alleen nog maar prototypes van smartphones die werken op 5G", zegt Serge Vanhoffelen, solution director bij Ericsson België.

In onze hoofdstad blijven ze intussen op hun honger zitten. De Brusselse stralingsnormen voor gsm-antennes zijn namelijk zo laag dat een uitrol van het nieuwe internet onmogelijk is, zegt Marc Lambotte, CEO van technologiefederatie Agoria. “Uiteraard kun je 5G zo sterk of zo zwak maken als je wilt. Maar als je onder de Brusselse norm wilt blijven, dan moet je bij wijze van spreken om de meter een nieuwe antenne zetten.”

'Als je onder de Brusselse norm wilt blijven, dan moet je bij wijze van spreken om de meter een nieuwe antenne zetten'
Marc Lambotte, CEO van Agoria

Blinde vlek

Brussel hanteert een norm van 6 volt per meter. Dat is bijna 7 keer lager dan de internationale richtlijn van de Wereldgezondheidsorganisatie, die 41,2 volt toelaat. In Vlaanderen ligt de lat op 20,6 volt. “Wij vragen dat Brussel dezelfde norm als Vlaanderen toepast”, zegt Lambotte. “Anders trekken innovatieve bedrijven gewoon naar andere steden, zoals Antwerpen of Luik.”

Vanhoffelen bevestigt dat de norm in Brussel te laag is voor een 5G-netwerk. "Tegelijk maakt 5G gebruik van hogere frequenties, die nog minder impact hebben op de gezondheid dan 4G."

Vijf jaar geleden maakte de strenge Brusselse norm het ook al onmogelijk om 4G uit te rollen. Brussel bleef toen twee jaar een blinde vlek op de 4G-kaart. Pas na een jarenlange lijdensweg en onder forse druk van de operatoren verhoogde de Brusselse regering de norm van 3 naar 6 volt. Net genoeg voor 4G.

'Wij vragen dat Brussel dezelfde norm als Vlaanderen toepast. Anders trekken innovatieve bedrijven naar andere steden'
Marc Lambotte, CEO van Agoria

Investeringspact

De moeizame weg had alles te maken met het verzet van CdH en Ecolo, die in de regering zaten. Vandaag zit Ecolo in de oppositie, maar regeringspartij CdH staat nog altijd niet te springen om de normen te versoepelen. Dat zie je ook in het dossier van de geluidsnormen boven Zaventem. Als de normen omlaag gaan, dan wellicht pas na de verkiezingen van 2018 en 2019.

Alle ogen zijn dan ook gericht op Brussels minister-president Rudi Vervoort (PS). Aangezien de stralingsnormen vastliggen in een ordonnantie is hij immers formeel bevoegd. Bovendien ziet de PS een verhoging van de stralingsnorm wel zitten.

“In dit stadium kunnen we nog niet veel zeggen”, laat Vervoort weten. “We werken aan een heus investeringspact met de operatoren om van Brussel een ‘smart city’ maken." 5G is een van de agendapunten, zegt Vervoort. "Over enkele weken moeten we meer duidelijkheid hebben."