Experts willen ouders mee op medisch onderzoek

© Richard Brocken/Hollandse Hoogte

De medische onderzoeken van schoolgaande kinderen gaan op de schop. In een advies aan het Agentschap Zorg en Gezondheid pleiten experts voor minder onderzoeken, de aanwezigheid van ouders en meer aandacht voor de mentale gezondheid van kinderen. De ministers van Welzijn en Onderwijs, Jo Vandeurzen en Hilde Crevits (CD&V), zeggen rekening te houden met de belangrijkste conclusies.

Jens Vancaeneghem

In je onderbroek tussen de andere leerlingen in de wachtzaal zitten van het CLB tot het jouw beurt is om in een potje te plassen bij de dokter. Wie terugdenkt aan de medische onderzoeken op school, wordt daar doorgaans niet vrolijk van. Maar daar komt wellicht verandering in, want de onderzoeken worden hervormd. Het Agentschap Zorg en Gezondheid won daarvoor advies in bij de Vlaamse Wetenschappelijke Vereniging Jeugdgezondheidszorg (VWVJ).

“De medische onderzoeken moeten meer inspelen op de huidige maatschappelijke uitdagingen”, zegt Katelijne Van Hoeck van de VWVJ. “De mentale gezondheid van leerlingen is daar één van. Daarom willen we dat de CLB’s ook aandacht hebben voor de psychologische en sociale ontwikkeling van kinderen.”

Enkel op cruciale momenten

De CLB’s behouden wel hun taak om bijvoorbeeld het gehoor te testen. Maar daarnaast zouden ze meer in gesprek moeten gaan met de kinderen én met de ouders. De VWVJ wil dat die laatsten op drie van de onderzoeken aanwezig zijn. Niet dat ouders verlof moeten nemen: de CLB’s zouden de onderzoeken na de werkuren kunnen houden. “Zo kan het CLB beter signalen opvangen als er iets fout dreigt te lopen. De medewerkers kunnen ook opvoedingsadvies geven aan de ouders, hoe ze bijvoorbeeld moeten omgaan met puberende jongeren”, zegt Van Hoeck.

De VWVJ wil ook evolueren naar minder medische onderzoeken. “Van zeven nu, naar vier of vijf op cruciale overgangen in de ontwikkeling van kinderen”, zegt Van Hoeck. “Meer onderzoeken zijn eigenlijk niet nodig.”

Verplicht?

De aanpassing van de onderzoeken past binnen een bredere hervorming van de leerlingenbegeleiding die op 1 september 2018 in werking treedt. Het basisdocument van de VWVJ wordt nu besproken binnen de sector en de Vlaamse overheid. De ministers van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V) en van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) zeggen alvast rekening te houden met de belangrijkste conclusies.

En ook Stefan Grielens, directeur van de vrije CLB’s, staat voor het grootste deel achter het advies. “Maar hoe we dat psychosociale aspect moeten invullen, daar zijn we nog niet uit. Wij vinden dat de leraren het best geplaatst zijn om zulke problemen op te sporen.”

Ook de vraag of de onderzoeken verplicht moeten blijven, ligt op tafel. Maar die zal wellicht niet meteen beantwoord worden.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen