Heropbouw Irak gaat 72 miljard euro kosten

Vernieling in Mosul, in Irak © Reuters

Irak heeft omgerekend 71,9 miljard euro nodig voor de heropbouw van het land na drie jaar vechten tegen terreurorganisatie Islamitische Staat (IS). Dit heeft minister van planning Salman al-Joemeilli maandag bij de start van een conferentie omtrent de heropbouw gezegd.

‘Op basis van een evaluatie van Iraakse en internationale deskundigen, denken wij dat de totale behoeften voor de heropbouw van Irak tot 88,2 miljard dollar (71,9 miljard euro) oplopen,’ zei de bewindsman.

Als directeur-generaal van het desbetreffende ministerie zei Qusai Abdelfattah dat er dringend nood is aan een eerste schijf van 22 miljard dollar. De rest van het bedrag is voor de middellange termijn.

Gedurende drie dagen wisselen in Koeweit honderden politici, vertegenwoordigers van ngo’s en de privésector van gedachten omtrent de heropbouw van Irak. Het land raakte sinds de jaren tachtig al verwoest tijdens opeenvolgende oorlogen. Twee maand geleden maakte Bagdad bekend dat er een eind was gekomen aan de oorlog tegen IS, dat begin 2014 een derde van het land controleerde.

Partner Content