© Jan Kenens

Herstelproject van Limburgse ‘Vallei van de Zwarte Beek’ van start

De Vlaamse overheid, Natuurpunt en de stad Beringen werken samen om de ‘Vallei van de Zwarte Beek’ in Limburg te herstellen. Het projectuitvoeringsplan gaat in openbaar onderzoek vanaf 19 februari tot 20 maart 2018. Dat meldt de Vlaamse Landmaatschappij maandag.

De maatregelen zijn nodig om de verdroging van het gebied tegen te gaan, de vrijgave van CO2 te beperken en de biodiversiteit in stand te houden. Zo worden hydrologische herstelmaatregelen uitgevoerd, waardoor het gebied water beter kan vasthouden en een verdere verdroging van het veengebied wordt bestreden. Daarnaast moet de aanleg van paden het beheer van het gebied vergemakkelijken, terwijl op bepaalde plaatsen bomen en struiken worden gerooid om het open en natte karakter te versterken.

De Vallei van de Zwarte Beek heeft een unieke bodemsoort, want het veen is er vier meter dik, tweehonderd hectare groot en zeshonderd meter breed. Dankzij de veenbodem wordt er CO2 opgeslagen, en wateroverlast en droogte tegengegaan. In het verleden werd het gebied ontwaterd en kwam er zo lucht bij het veen. Doordat die lucht nu snel verdwijnt, dreigt er een miljoen ton CO2 vrij te komen. Door de eerdere ingrepen zijn ook de soortenrijkdom en biodiversiteit in de vallei verloren gegaan.

Ook Europa stelde die achteruitgang vast en verplichtte Vlaanderen om de nodige maatregelen te treffen. Het projectuitvoeringsplan is klaar en gaat in openbaar onderzoek over een periode van dertig kalenderdagen, van 19 februari tot 20 maart 2018.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer