Direct naar artikelinhoud
Turkije

Turkije: "Relatie met VS is op cruciaal punt beland"

Turks minister van Buitenlandse Zaken Mevlut Cavusoglu.Beeld AP

Tussen Turkije en de Verenigde Staten is een ernstige vertrouwenskloof ontstaan over de Syrisch-Koerdische kwestie. Dat zegt Turks minister van Buitenlandse Zaken Mevlut Cavusoglu. Hij waarschuwt dat de relaties tussen beide landen op een cruciaal punt zijn beland: ofwel gaan die verbeteren, ofwel worden ze volledig verbroken. 

"Een tussenweg bestaat niet", zei hij vandaag op een persconferentie in Istanboel, daags nadat Ankara de Amerikaanse nationale veiligheidsadviseur HR McMaster op bezoek had gekregen en enkele dagen voor een bezoek van zijn Amerikaanse ambtgenoot Rex Tillerson.

Cavusoglu eist "concrete stappen" van Washington, "geen beloftes meer". Het grootste struikelblok is de kwestie-Syrië. Waar Ankara en Washington jarenlang aan hetzelfde anti-Assadzeel trokken, zijn de Syrisch-Koerdische Volksbevrijdingseenheden YPG een splijtzwam tussen beide NAVO-landen geworden: de VS steunen de YPG in het olierijke noordwesten van Syrië, maar Ankara beschouwt de militie als een terreurorganisatie.