Direct naar artikelinhoud
Oxfam onder vuur

Adjunct-directeur van Oxfam stapt op na ophef over seksfeestjes

Adjunct-directeur van Oxfam stapt op na ophef over seksfeestjes
Beeld AFP

De adjunct-directeur van de Britse hulporganisatie Oxfam is opgestapt naar aanleiding van de ophef over seksueel wangedrag van hulpverleners in Haïti en Tsjaad. Vorige week raakte bekend dat hooggeplaatste medewerkers lokale meisjes betaald zouden hebben voor seks.

Penny Lawrence sprak in een mededeling haar "droefheid en schaamte" uit over het gedrag van de medewerkers in Tsjaad en Haïti. "De organisatie heeft nagelaten adequaat op te treden naar aanleiding van berichten binnen Oxfam over seksueel wangedrag van medewerkers", stelt de adjunct-directeur.

Met haar terugtreden zegt Lawrence de verantwoordelijkheid op zich te nemen. Als programmadirecteur was ze verantwoordelijk voor missies in onder meer Tsjaad en Haïti in de tijd waarin medewerkers er minderjarige prostituees zouden hebben ingehuurd. 

Lawrence betreurt het dat seksueel wangedrag van de Belgische landenmissiechef in Tsjaad en zijn personeel al werd besproken bij Oxfam, voor hij naar Haïti werd gestuurd na de rampzalige aardbeving van 2010.

Lees ook: Seksuele uitspattingen achtervolgen humanitaire hulpverlening