Obama: "Ik wil echt, echt, echt dat Clinton verkozen wordt"

President Barack Obama heeft het in een vurige speech opgenomen voor de Democratische presidentskandidate Hillary Clinton. Op een campagnebijeenkomst in Pennsylvania zei hij dat haar rivaal Donald Trump "op geen enkele manier geschikt is om het land te leiden". Clinton heeft intussen bekendgemaakt dat ze morgen, een dag eerder dan verwacht, opnieuw aan de slag gaat.
Associated Press WashDC

Het was de eerste keer dat Obama alleen op campagnebijeenkomst was. Nu Hillary Clinton enkele dagen rust neemt om te herstellen van een longontsteking, werd met spanning uitgekeken naar wat de president zou zeggen.

Obama ging niet in op de gezondheidsproblemen van Clinton. Hij uitte wel zijn frustratie over de manier waarop de Amerikaanse media de verkiezingen verslaan. Volgens hem krijgt Clinton vaak onterechte kritiek en wordt Trump niet aan dezelfde standaarden gehouden. Zo wees hij erop dat Hillary al lang haar belastingaangiftes publiek heeft gemaakt, terwijl Trump dat nog steeds niet gedaan heeft.

"Ik heb gezien wat ze kan verwezenlijken. Ze geeft nooit op", zei Obama over Clinton, die hij "de meest gekwalificeerde presidentskandidate ooit" noemde. Trump daarentegen is volgens hem "in geen enkele vorm en op geen enkele manier geschikt om het land te leiden". "Praat met de andere wereldleiders. Zij begrijpen niet hoe dit nipt kan zijn."

Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved.

"Donkere, negatieve visie"

Obama verweet de Republikeinen "een donkere, negatieve visie op ons land waarbij we ons tegen elkaar keren en ons wegdraaien van de rest van de wereld". "Ze bieden geen oplossingen. Wat ze doen is het aanmoedigen van wrok, woede en haat."

Trump kreeg ook een veeg uit de pan over het beheer van zijn liefdadigheidsinstelling. De staat New York onderzoekt momenteel of daar onregelmatigheden zijn gebeurd (lees het artikel). "De stichting van de familie van één kandidaat (Clinton, red.) heeft talloze levens gered overal ter wereld. De stichting van de andere kandidaat nam het geld dat anderen gegeven hadden en kocht vervolgens een schilderij van zichzelf."

De president werd luid toegejuicht door de 6.000 aanwezigen. Sommigen vroegen hem om niet weg te gaan. Obama probeerde om de focus bij Clinton te houden. "Ik ben hier niet om gewoon te doen wat verondersteld wordt van mij. "Ik wil echt, echt, echt dat Hillary Clinton verkozen wordt."

Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved.

Clinton gaat weer op pad

Hillary Clinton heeft intussen aangekondigd dat ze morgen opnieuw campagne gaat voeren, een dag vroeger dan eerder gezegd. Clinton heeft de voorbije twee dagen een aantal campagneverplichtingen in Californië geannuleerd. Na vier dagen rust voelt ze zich voldoende hersteld om opnieuw de baan op te trekken.

"Ze heeft dossiers doorgenomen, telefoontjes gepleegd en ze heeft de toespraak van Barack Obama in Philadelphia gezien", zegt haar woordvoerder. "Wij zullen onze campagne morgen hernemen." De campagneverplichtingen van vandaag in Nevada worden door echtgenoot Bill Clinton uitgevoerd.

Meest gelezen