Direct naar artikelinhoud
Politie

Wilde achtervolging op E40: "Leven van een kind gaat voor op vatten van mensensmokkelaar"

Wilde achtervolging op E40: "Leven van een kind gaat voor op vatten van mensensmokkelaar"
Beeld photo news

De wegpolitie heeft vannacht een bestelwagen achtervolgd waarvan ze vermoedde dat hij vol vluchtelingen en mensensmokkelaars zat. Dat meldt VRT. De bestelwagen wist te ontkomen in de richting van Frankrijk. Drie combi's geraakten beschadigd.

en

De federale wegpolitie kreeg omstreeks 23 uur een melding binnen van de Franse collega’s omtrent een verdacht voertuig met Poolse nummerplaat dat ons land zou binnenrijden. Volgens de Franse politie zaten er mensensmokkelaars en vluchtelingen in de bestelwagen. “Onze diensten en die van de lokale politie werden meteen opgetrommeld en konden de bestelwagen – een Citroën Jumper – snel lokaliseren”, zegt Peter De Waele, woordvoerder van de federale politie aan Het Laatste Nieuws.

De Belgische wegpolitie zette de achtervolging in, maar aan de op- en afrit in Loppem kon de bestelwagen terug naar Frankrijk vluchten. “Ter hoogte van Loppem keerde het voertuig opnieuw richting Frankrijk”, legt Peter De Waele uit.

“Terug op de snelweg probeerden onze diensten samen met de lokale politie al rijdend de bestelwagen in te sluiten. Aan een snelheid van 120 kilometer per uur reed de wagen in op drie combi’s van de lokale politie. Door de klap ging de schuifdeur van de laadruimte open en zagen we dat er zo’n vijftien vluchtelingen inzaten, waaronder ook kinderen.”

'Aan een snelheid van 120 kilometer per uur reed de wagen in op drie combi’s van de lokale politie'
Peter De Waele, federale politie

De wegpolitie besliste daarop de achtervolging te staken. “We hebben de blokkade opgegeven en zijn het voertuig vanop ruimere afstand beginnen volgen. We hebben prioriteit gegeven aan de veiligheid van de kinderen”, zegt politiewoordvoerder Peter De Waele. "Het leven van een kind gaat immers voor op het vatten van een mensensmokkelaar."

Over de grens nam de Franse politie over. “De wagen heeft zich aan de kant gezet en de bestuurder en enkele passagiers vluchtten te voet weg, meer informatie hebben we daarover niet”, aldus De Waele.