Direct naar artikelinhoud
Religie

"Angstaanjagend", maar bisschop erkent: genezing Moriau is officieel het zeventigste wonder van Lourdes

Bernadette Moriau.Beeld AP

De Franse non Bernadette Moriau (79) leed sinds de jaren 60 aan ernstige pijnen door een beknelling van zenuwen onder in haar rug. Ze gebruikte morfine en kon nauwelijks lopen. In 2008 ging ze op bedevaart naar Lourdes.

Bij terugkeer in Noord-Frankrijk voelde zij "een ongewone sensatie van ontspanning en warmte door haar hele lichaam", aldus het bisdom Beauvais in een verklaring. Tegenwoordig blaakt ze van gezondheid en heeft ze haar korset en krukken aan de kant gegooid. Ze is geen zieke meer, maar bezoekt zelf zieken.

Zondag riep de bisschop van Beauvais de wonderbaarlijke genezing van Moriau uit tot een wonder, het zeventigste wonder dat zich in Lourdes heeft voltrokken sinds de Maagd Maria in 1858 aan het herderinnetje Bernadette Soubirous zou zijn verschenen. Volgens Moriau had ze slechts om kracht gebeden, niet om genezing.

De katholieke kerk gaat niet over een nacht ijs bij de erkenning van een wonder. De afgelopen 160 jaar hebben naar schatting 100 miljoen pelgrims in de Pyreneeën om genezing gebeden. Er werden ruim zevenduizend "onverklaarbare" genezingen gemeld. Daarvan hebben er slechts zeventig de status van wonder bereikt. Dat gebeurde na grondig onderzoek door het uit 35 leden bestaande internationaal medisch comité van Lourdes. Een wonder moet aan strikte criteria voldoen. Het herstel moet plotseling en duurzaam zijn, en niet te danken aan geneesmiddelen of andere interventies door de medische wetenschap.

'Durven te zeggen dat God door een wonder in een leven heeft ingegrepen, is iets angstaanjagends'
Benoît-Gronnin

Geloof of bijgeloof?

Natuurlijk kan de aanname dat genezing aan God te danken is slechts op geloof berusten. Niettemin probeert de kerk het wonder zo veel mogelijk op wetenschappelijke wijze te onderbouwen. Die spanning tussen geloof en rede tekent de ambivalente houding die de kerk vanaf 1858 tegenover Lourdes heeft aangenomen.

Enerzijds kwam de verering van Maria de kerk ten goede, anderzijds stond het kerkelijke establishment wantrouwig tegenover een volksgeloof dat gevaarlijk naar bijgeloof neigde. "Wonderbaarlijke genezingen" die slechts berusten op hysterie, suggestie of tijdelijk herstel zouden de geloofwaardigheid van de kerk ondermijnen.

In november 2016 kwam het internationaal medisch comité van Lourdes tot de conclusie dat de genezing van Bernadette Moriau niet te verklaren was door de medische wetenschap. Slechts één lid stemde tegen. Vervolgens was het aan de bisschop van Beauvais om te beslissen of er sprake was van een wonder. Uiteindelijk erkende monseigneur Benoît-Gronnin het wonder. Met vreugde, maar ook met bezwaard gemoed: "Durven te zeggen dat God door een wonder in een leven heeft ingegrepen is iets angstaanjagends."