Direct naar artikelinhoud
Wielrennen

Team Sky fietst rustig om dopingvragen heen

Chris Froome geniet tijdens het trainingskamp met Team Sky in Mallorca, half december. Vandaag hervat hij de competitie.Beeld AFP

Business as usual, zegt Dave Brailsford. De grote baas van Team Sky lijkt meer last te hebben van een jetlag dan van een dopingzaak. Vandaag maakt Chris Froome zijn competitiedebuut in de Ruta del Sol. Er wacht hem mogelijk nog een schorsing.

Het is kwart voor drie wanneer Dave Brailsford uit de zwarte Ford Mondeo stapt, die hem van de luchthaven van Málaga naar zijn hotel in Benalmadena heeft gebracht. Brailsford heeft er een nachtvlucht uit Colombia op zitten, waar zondag de rittenkoers Oro y Paz is geëindigd.

De Britse baas van Team Sky tilt een grote metalen kist uit de koffer van de auto. Daarin zit zijn koersfiets, die hij blijkbaar over de hele wereld meezeult. Hij neemt vervolgens ruim de tijd om bij te praten met de technische staf van de ploeg. En straks zullen de mecaniciens de fiets van Brailsford rijklaar maken, zodat hij nog een tochtje kan maken. Het is er hier in Zuid-Spanje, waar de thermometer 20 graden haalt, tenslotte het weer voor.

Het is rustig aan het hotel van Sky, waar slechts twee journalisten en een handjevol fotografen wachten op de komst van Chris Froome. Die heeft in de loop van de voormiddag nog een tweet de wereld ingestuurd, met een foto erbij, gemaakt op zijn dakterras in Monaco. Dat gaat zo: "Ik dank iedereen voor de steun en het geduld in deze moeilijke periode. Ik doe er alles aan opdat de zaken zo spoedig mogelijk worden uitgeklaard." Dat hij niet kan wachten om aan het nieuwe seizoen te beginnen, voegt Froome daar nog aan toe.

Wanneer hij precies in Benalmadena wordt verwacht, dat zeggen ze bij Sky niet te weten. Ook Brailsford houdt zich van de domme. "Ik stap net uit het vliegtuig uit Colombia. Ik heb Chris nog niet gehoord."

De voorbije maanden hebben Brailsford en Froome zich hoofdzakelijk in stilzwijgen gehuld. Helderheid over het feit dat Froome na de achttiende Vuelta-rit een urinestaal afleverde met 2.000 nanogram salbutamol (twee keer de toegestane hoeveelheid) heeft nog niemand verschaft. Dat is Brailsford ook nu niet van plan. En praten zal ook Froome vandaag niet doen, zegt Brailsford. Een interview? Ja, dat kan wel. Als het maar niet over Froome gaat.

'Froome won vorig jaar de Tour en de Vuelta. Dit jaar rijdt hij de Giro en de Tour. We houden vast aan ons programma'
Dave Brailsford, manager Team Sky

Wat volgt is een glad pr-praatje van welgeteld 2 minuten 20 seconden. Brailsford: "Dit wordt de eerste Europese wedstrijd van Chris en we hebben hier lang op gewacht. Ik keer net terug uit Colombia en heb daar een fantastische ervaring gehad. Hoe wielrennen in Colombia wordt beleefd, is buitengewoon. Bovendien wonnen we daar de ronde met Egan Bernal.

"Hoe het met Chris Froome gaat? Hij kijkt ernaar uit om te koersen. Absoluut. Zelfs al heeft iedereen een mening over wat er gebeurt. We houden ons aan ons plan. Hij heeft vorig jaar de Tour en de Vuelta gewonnen. Het moment leek geschikt om dit jaar de Giro en de Tour te rijden. Dat is ons programma. Daaraan houden we vast."

Dat het niks voorstelt, weet Brailsford. Maar hey, "don't press my balls. Ik moet niet met jullie spreken."

Zeker van zijn zaak

Vandaag, bij de start van de eerste rit van de Ruta del Sol, dan zullen Brailsford en Froome meer vertellen. Dat de zaak mogelijk deze week nog door het antidopingtribunaal van de Internationale Wielerunie (UCI) zal worden behandeld, zoals La Gazzetta dello Sport meldde? Ook dat zal vandaag misschien duidelijk worden.

Off the record gaat het gesprek wel nog even door. Brailsford komt over als een man die erg zeker is van zijn zaak. Als het zover komt dat Froome door de UCI wordt geschorst, dan zullen ze daar in Aigle een verdomd goede case moeten hebben. Zelfs al zijn Alessandro Petacchi en Diego Ulissi eerder al voor hetzelfde geschorst.

En waar is Chris Froome? Die zal uiteindelijk pas om zes uur 's avonds bij het hotel arriveren. Een medewerker van Team Sky stuurt de auto meteen naar verdieping -2 van de ondergrondse parking van het hotel. Een korte knik, beleefd en vriendelijk, waarop Froome meteen in de lift verdwijnt.