© BELGAIMAGE

Vandaag start het EK wielrennen in Plumelec

Het Europees wielerkampioenschap op de weg is woensdag in Plumelec-Morbihan (Bretagne) op gang geschoten met de tijdrit voor juniores vrouwen. Vijf dagen lang wordt er gekoerst in Frankrijk, voor het eerst is er ook een EK voor de mannen elite die donderdag in de tijdrit en zondag in de wegrit aan de bak moeten. België is met een flinke delegatie afgereisd naar het EK: in totaal zijn er 69 Belgen van de partij, waarvan 39 renners.

Het EK wordt voor het eerst ook voor eliterenners georganiseerd en meteen werd met een parcours in Nice een schitterende locatie voorgesteld in maart 2016. Na de aanslagen moest evenwel naar een nieuwe locatie gezocht worden en die vond de organisatie in het Franse Bretagne, in Plumelec-Morbihan waar regelmatig koersen worden georganiseerd.

Bondscoach Kevin De Weert mag een selectie van negen renners afvaardigen bij de mannen elite. Aangezien het EK daags voor de Eneco Tour plaatsvindt, voor heel wat renners een belangrijke opdracht met het oog op het WK of als laatste belangrijke rittenkoers in eigen land, was het in elkaar boksen van een selectie een moeilijker opdracht dan voor het WK. Al toont De Weert zich wel tevreden over zijn team. “Ik start zondag met een heel gemotiveerde en sterke bende”, gaf hij dinsdagavond aan in het hotel van de Belgen. België neemt deel met Philippe Gilbert, Gianni Meersman, Jens Keukeleire, Jan Bakelants, Tiesj Benoot, Ben Hermans, Jelle Vanendert, Loïc Vliegen en Eliot Lietaer aan het EK op de weg.

De renners arriveren in de loop van donderdag in het hotel in Vannes. “Bakelants, Lietaer, Jelle Vanendert en Tiesj Benoot rijden woensdag nog de GP Wallonië”, aldus de bondscoach, “we staan hier met een sterk blok. Natuurlijk, de datum zorgde voor wat moeilijkheden. Ik heb eerste mijn ronde bij de ploegen gedaan: welke renners is er vrij die periode en dan de vraag gesteld, aan wij vrij was, wie er wou deelnemen. Met de motivatie van de renners die hier zijn is er geen probleem.”

Van Avermaet, Boonen, Wellens gaven aan dat ze liever de Eneco Tour rijden. “Ook Dries Devenyns bijvoorbeeld had ik er hier graag bijgehad”, vertelt de bondscoach. Hij vindt hier een parcours waar hij zeker uit de voeten kan, maar hij gaf aan dat hij liever de Eneco Tour reed en hij met ambitie start in Nederland, dan moet je je daar als coach bij neerleggen.”

Tiesj Benoot is de enige renner die zondagavond de oversteek naar het Nederlandse Bolsward zal maken, ruim 1000 km van Plumelec-Morbihan, een stevige blok rijden, zo’n 10 uur onderweg. “Voor hem is er geen privéjet voorzien zoals bij Sagan”, lacht de bondscoach, “aanvankelijk ging Tiesj dat niet doen, beide koersen combineren, maar het is een last minute beslissing en hij wil nu toch deelnemen aan de Eneco Tour. Het is haalbaar, in theorie, maar het is niet evident, zeker niet na zo’n zware koers een nachtje spenderen in de wagen en dan op maandagochtend al weer starten.”

België heeft een sterke selectie bij elkaar, maar niet elk land vaardigt een even mooie selectie af. “Het is voor het eerst dat er een EK plaatsvindt voor elite”, aldus de bondscoach, “die traditie moet nog groeien en nu ligt de datum moeilijk. Volgend jaar vindt het EK wellicht op een ander moment plaats. Kijk, we moeten dit EK een kans geven. Het zal een mooie koers worden. Ik heb hier zelf nog op dit parcours gereden, er zal gekoerst worden.”

Aangeboden door onze partners
Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer