Direct naar artikelinhoud
Boeken

Vlamingen kopen steeds minder boeken

Daling houdt al enkele jaren aan, grote ketens blijven dominant, onlineverkoop stijgt
Beeld Les Bouquinistes

2017 was eens te meer een moeilijk jaar voor de Vlaamse boeken, met een stevige daling in omzet en aantal verkochte boeken. De grote boekenketens blijven dominant, maar verliezen wel terrein.

De Vlaming kocht vorig jaar 14 miljoen boeken, 400.000 stuks minder dan in 2016. Ook de omzet daalde met bijna drie miljoen euro procent tot 185,6 miljoen. Ter vergelijking: in 2011 was de Vlaamse boekenmarkt nog goed voor een omzet van 210 miljoen euro. Sindsdien daalde de omzet jaar na jaar. Dat blijkt uit cijfers van Boek.be, de belangenvereniging van de boekensector.

De sterkhouders in 2017 waren opnieuw kookboeken – Sandra Bekkari staat met drie titels in de top vijf – en strips. In de top 20 staan zeven strips, met Nepwerk van De Kiekeboes als bestverkopende. Toch daalt ook de verkoop van deze twee genres, net zoals bij fictie en kinderboeken. Alleen informatieve non-fictieboeken deden het beter. De bestseller daar was Mazzel Tov van Margot Vanderstraeten. 

Eén op de zes boeken wordt via internetwinkels gekocht. De Vlaamse winkels kunnen daar wel niet ten volle van profiteren: de grootste speler is het Nederlandse Bol.com

Het best verkochte fictieboek was Oorsprong van Dan Brown, voor In het water van Paula Hawkins. Opvallend is dat Het meisje in de trein van dezelfde Hawkins nog op drie staat. Dat boek kwam al in 2015 uit. Jeroen Olyslaegers' Wil kon mee genieten van de vele bekroningen en nominaties: het boek staat op de vierde plaats. 

Net zoals de vorige jaren kocht de Vlaming steeds meer boeken online. Een op de zes boeken wordt nu via internetwinkels gekocht. De Vlaamse winkels kunnen daar wel niet ten volle van profiteren: de grootste speler is het Nederlandse Bol.com. De meeste boeken gaan wel nog altijd over de toonbank in de grote boekenketens – lees: Standaard Boekhandel – maar hun cijfers dalen verder. 55 procent van de boeken wordt in ketens verkocht. In 2015 was dat nog 58,3 procent. De onafhankelijke boekenwinkel blijft ongeveer stabiel.