Direct naar artikelinhoud

Jawad Bendaoud, die onderdak gaf aan IS-terroristen is Parijs, is vrijgesproken

Jawad Bendaoud, die onderdak gaf aan IS-terroristen is Parijs, is vrijgesproken
Beeld AFP

De Franse justitie heeft Jawad Bendaoud vrijgesproken. Hij gaf onderdak aan terroristen die bij de aanslagen van Parijs op 13 november 2015 waren betrokken. Twee andere verdachten zijn wél veroordeeld. Het Franse openbaar ministerie gaat in beroep tegen de vrijspraak.

Na de aanslagen in Parijs verbleven twee verdachte terroristen in de flat van Bendaoud en enkele kompanen, in St. Denis, het noorden van Parijs. Een van hen was Abdelhamid Abaaoud, het vermeende kopstuk achter de aanslagen. Toen de politie enkele dagen later binnenviel, overleefden hij en twee vermoedelijke terroristen de inval niet. 

Bendaoud hield altijd vol dat hij niet wist dat de mannen terroristen waren. Naar eigen zeggen 'beheerde' hij verschillende kraakpanden in St. Denis, en had Abaaoud als reden gegeven dat hij kampte met huwelijksproblemen. 

Na een proces van elf dagen, het eerste van de aanslagen van 13 november 2015, is Bendaoud uiteindelijk vrijgesproken. Hij riskeerde zes jaar cel. Mohamed Soumah en Youssef Aït Boulahcen zijn wél veroordeeld, omdat ze wisten dat de terroristen in Frankrijk waren, maar niets gemeld hebben. Soumah krijgt een gevangenisstraf van vijf jaar, Boulahcen vier jaar, waarvan één jaar met uitstel. 

Beroep

Het Openbaar Ministerie gaat in beroep tegen de vrijspraak van Bendaoud én tegen de veroordeling van de andere twee beschuldigden. Dit beroep is niet opschortend en belet niet dat Bendaoud nog in de loop van de avond de gevangenis van Fresnes zou mogen verlaten.

 "Wij delen de analyse van de rechtbank niet. Het parket is in beroep gegaan tegen het vonnis dat vandaag door de zestiende kamer van de correctionele rechtbank is geveld", zo citeert radiozender Europe-1 het parket.