Gedaan met valpartijen op grootste markt van België dankzij antislipglas vanop Eiffeltoren

© BELGA IMAGE

© gvh

1 / 2
thumbnail: null
thumbnail: null

De stenen vlakte van de Grote Markt moet dankzij veertig grote boombakken, bloemenmanden, pergola's en groenwanden vanaf volgende maand een stuk groener ogen. Tegelijk krijgen de oversteekplaatsen antislipglas zoals op de Eiffeltoren.

Guy Van Vliet

Sint-Niklaas gaat prat op zijn grootste marktplein, maar de immense oppervlakte heeft ook zijn nadelen. Het plein wordt bijgevolg wel eens vaker omschreven als een stenen vlakte.

“We kunnen geen vaste beplanting aanbrengen op het plein zelf, want we willen de wekelijkse markt en de ballons tijdens de Vredefeesten niet hypothekeren. En de parkeergarage laat weinig mogelijkheden voor beplanting. Langs de rijbaan zijn de levenskansen van bomen ondermaats door de beperkte ruimte en de negatieve invloed van strooizout. De huidige bomen zijn dan ook bijna allemaal kapot. Maar via creatieve oplossingen gaan we de markt fraaier en groener maken”, kondigen schepenen Christel Geerts en Gaspard Van Peteghem (beiden SP.A) aan.

In maart al verschijnen veertig grote boombakken op de Grote Markt. “We trekken de beplanting van de Stationsstraat door naar de Grote Markt. De meerstammige bomen, zoals kardinaalsmuts, schijnhulst, haagbeuk en Perzisch ijzerhout, worden niet hoog, maar ogen wel vol. De bomen zijn, omdat ze in potten staan, snel verplaatsbaar bij evenementen. Om de wekelijkse markt niet te hinderen, komen de potten op de houten promenade”, vertellen de schepenen.

Groenwanden en pergola’s

In het voorjaar keren ook de twintig bloementorens en 55 bloemenmanden terug. Vanaf volgend jaar komen daar nog eens 55 extra bloemenmanden bij, in de straten die uitkomen op de Grote Markt. Op de promenade verschijnen bovendien tien nieuwe zitelementen met groenwanden van 180 centimeter hoog.

“Het poorteffect van de vijf luifels, die de toegangen tot het marktplein vormen, gaan we dan weer versterken met pergola's. Die komen aan de kant van het plein, voor de verkeersveiligheid.”

In één adem wordt ook de veiligheid van de promenade aangepakt. Dat moet een eind maken aan de vele valpartijen uit het verleden. “De glaspartijen waarop nu rubberen matten liggen, worden verwijderd en vervangen door nieuwe glaspartijen waarin antislip verwerkt zit. We gaan voor hetzelfde systeem als wat gebruikt wordt op de Eiffeltoren in Parijs”, weet ambtenaar Tim Verfaillie, die op zoek ging naar de beste oplossing. “We pakken de houten promenade aan de oversteekplaatsen aan. Het tropisch hardhout met voegen wordt vervangen door hout met een ingewerkte antisliplaag. Later kan eventueel de rest van de promenade volgen.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen