Drugsbende opgerold die geleid werd vanuit gevangenis in Marokko

© Photo News

De recherche van Mechelen heeft de voorbije week een indrukwekkende drugsbende opgerold. Die bende werd geleid vanuit de gevangenis in Marokko. Daar zat de leider in de cel. Er zijn onder andere 100.000 xtc-tabletten en 1,2 kg coke in beslag genomen.

ph

Het Mechelse onderzoek startte al in januari 2014 toen één van de verdachten werd aangetroffen met een hoeveelheid drugs op zak. De speurders ontvingen intussen ook informatie dat deze persoon zich zou bezighouden met drugshandel. Onderzoek bracht de rechercheurs bij een 33-jarige man uit Mechelen die momenteel is opgesloten in een gevangenis in Marokko. Naarmate het dossier vorderde, werd duidelijk dat deze man vanuit zijn cel in Marokko de regie in handen leek te hebben van een grotere bende.

Twee van zijn broers, alsook een aantal andere vertrouwelingen, leken deel uit te maken van de criminele bende. Er kwam aan het licht dat de mannen zich ook met diefstallen met geweld, overvallen en wapenhandel bezig hielden. De organisatie zou niet alleen actief geweest zijn in Mechelen, maar ook Nederland behoorde tot het werkterrein. De touwtjes van de bende werden kennelijk stevig in handen gehouden door de hoofdverdachte vanuit zijn Marokkaanse cel.

Cannabisteler

De lokale recherche van Mechelen-Willebroek kwam op 5 november 2014 een eerste keer tussen. Hierbij werden drie Nederlanders in Amsterdam gearresteerd, die in het bezit waren van 935 cannabisstekken. De 25-jarige broer van de hoofdverdachte zou hierbij de opdrachtgever geweest zijn. Dankzij de Mechelse dossieropbouw slaagde de Nederlandse politie erin zowel de stekkenboer als de cannabisteler te arresteren.

Heel even leek het erop dat door deze aanhoudingen de criminele organisatie zou stoppen, maar niks was minder waar. Vrij snel bleek de hoofdverdachte zich te reorganiseren en hernam de organisatie haar activiteiten. De hoofdverdachte leek vanuit de gevangenis in Marokko zijn kompanen aan te sturen. Dankzij volgehouden speurwerk wist de recherche deze activiteiten andermaal in beeld te brengen wat op termijn zijn vruchten afwierp.

XTC-pillen

Op 13 augustus 2015 was er een tweede maal een tussenkomst. Hierbij werd een andere broer van de hoofdverdachte opgepakt, die in het bezit bleek te zijn van 25.000 XTC-pillen. Ook deze slag kwam de bende weer te boven. De hoofdverdachte bleek vanuit zijn cel te kunnen terugvallen op vertrouwelingen die de handel zouden verder zetten. Het onderzoek bracht ook aan het licht dat er in december 2015 plannen gesmeed werden voor het plegen van een ‘home invasion’, wat de speurders wisten te verijdelen.

Enkele weken geleden wisten de onderzoekers te ontdekken dat de hoofdverdachte contacten had gelegd met een 38-jarige man uit Antwerpen. De man werd aangezocht om voor een grote partij XTC-pillen en cocaïne te zorgen. Het was voor de onderzoekers verbazingwekkend met welk gemak de hoofdverdachte zijn kompanen geld liet ophalen. Op een minimum van tijd wisten zij enkele tienduizenden euro’s bijeen te brengen, voor het aankopen van de drugs.

Op vrijdag 2 september 2016 werd er dan opnieuw tussengekomen en werden twee personen opgepakt waaronder de man uit Antwerpen. Zij bleken in het bezit te zijn van 100.000 xtc-tabletten en 1,2 kg cocaïne, samen 600.000 euro waard.

De verdachten werden door de onderzoeksrechter aangehouden en opgesloten in de gevangenis. Hun aanhouding werd intussen ook al bevestigd door de raadkamer. De rechercheurs voerden ondertussen op verschillende plaatsen huiszoekingen uit. In de marge van dit onderzoek kwam ook aan het licht dat de hoofdverdachte plannen had om te ontsnappen uit de Marokkaanse gevangenis.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen