Monsanto valt dan toch voor charmes van Bayer

De Duitse farmagroep Bayer gaat de Amerikaanse tegenhanger Monsanto overnemen. Daardoor wordt Bayer-Monsanto de grootste producent van zaden, meststoffen en pesticiden ter wereld. Het gaat om de grootste overname door een Duits bedrijf ooit.

Derde keer, goede keer dus. In mei en juli had Bayer al een overnamebod gelanceerd op Monsanto, maar telkens werd dat afgewezen als te laag.

Nu heeft Monsanto het verhoogde bod van Bayer dus wel aanvaard. Bayer biedt 128 dollar per aandeel van Monsanto en het bod komt in totaal neer op 66 miljard dollar. Dat is een premie van 21% boven de slotkoers van het aandeel Monsanto gisteravond. Dat maakt het de grootste overname van dit jaar en de grootste ooit door een Duits bedrijf.

Als de deal een feit is, wordt Bayer wel de grootste producent ter wereld van zaden, meststoffen en pesticiden. De eigen divisie van Bayer samen met die van Monsanto zou goed zijn voor 30% van de wereldmarkt en het zou kunnen dat de concurrentieoverheden her en der daar wat opmerkingen over gaan uiten. Als die mededingingsautoriteiten de deal zouden dwarsbomen, wil Bayer een verbrekingsvergoeding van twee miljard dollar betalen.

Bayer met zetel in Leverkusen, werd in 1863 opgericht en werd bekend als de producent van aspirine. In 2002 werd het farmaconcern ook een grote speler in de landbouw door de overname van het filiaal Cropscience van Aventis. De grootste overname tot nu toe door Bayer was die van de Duitse concurrent Schering AG in 2006. Die kostte toen 14,6 miljard euro. In totaal werken 102.000 mensen voor Bayer.

Monsanto is gevestigd in Saint Louis in de Verenigde Staten als agrochemisch bedrijf. Het was een pionier van genetisch gewijzigde gewassen. Bij Monsanto werken 22.500 mensen.

Wat zijn de gevolgen voor België?

De socialistische vakbond ABVV vraagt zo snel mogelijkheid duidelijkheid van Bayer over de intenties met Monsanto inzake de werkgelegenheid in België. Wil men alle activiteiten overnemen en behouden of de eigen producten naar voor schuiven en de rest afstoten of sluiten?

Zowel Monsanto als Bayer zijn aanwezig in ons land. Monsanto heeft een productie-eenheid in de Antwerpse haven en een kantoor in Brussel. Bayer heeft zijn hoofdzetel in Diegem, een innovatiecentrum voor plantenbiologie in Gent en een juridisch kantoor in Brussel. In totaal werken daar 700 mensen.

De grote chemiefabriek van Bayer in de Antwerpse haven en die in Tielt vallen buiten de deal. Dat filiaal is onlangs verzelfstandigd onder de naam Covestro en houdt zich bovendien bezig met de productie van chemische materialen voor de bouw en de auto-industrie, dus een totaal ander product dan Monsanto. Wel zou er een overlap kunnen zijn tussen het centrum van Bayer CropScience in Gent en dat van Monsanto in Antwerpen.

Agrochemische industrie in een stroomversnelliing

De jacht van Bayer op Monsanto is geen alleenstaand feit. De voorbije jaren is een consolidatie bezig in de sector van de agro-industrie en biotechnologie voor de landbouw. Die consolidatie is een gevolg van de lage prijzen voor landbouwproducten en de behoefte om meer mensen te voeden in de toekomst.

Begin dit jaar kondigde ChemChina de overname aan van het Zwitserse agrobedrijf Syngenta. Onlangs kondigden de Amerikaanse chemiereuzen DuPont en Dow Chemical -die ook in landbouw actief zijn- hun fusie aan.

Meest gelezen