© REUTERS

“Wilders doet aangifte tegen premier Rutte bij verkeerd loket”

Het Nederlandse Openbaar Ministerie (OM) heeft de klacht van Geert Wilders (PVV) tegen premier Geert Rutte (VVD) voor discriminatie geseponeerd. Rutte heeft niets strafbaar gedaan, aldus het OM, en bovendien is de instantie niet bevoegd.

De Nederlandse PVV-leider Geert Wilders deed aangifte tegen Mark Rutte omdat die als premier de “gewone Nederlander” zou discrimineren, bijvoorbeeld omdat asielzoekers geen ziektekosten hoeven te betalen en buitenlandse beleggers zouden worden voorgetrokken. Wilders noemde dat “crimineel gedrag”.

Volgens het OM is er geen sprake van strafbare feiten. Bovendien stelt het dat Wilders met zijn aangifte bij het verkeerde loket is, want het OM is helemaal niet bevoegd om ambtsmisdrijven van bewindslieden te vervolgen.

Alleen de Tweede Kamer of de regering kunnen de procureur-generaal bij de Hoge Raad opdracht geven om bewindslieden te vervolgen wegens ambtsmisdrijven. De aangifte is daarom geseponeerd en er komt dus geen vervolging.

Wilders liet al weten dat hij zich niet bij de beslissing van het OM neerlegt en een zogeheten artikel-12-procedure overweegt om rechtstreeks vervolging af te dwingen bij een gerechtshof. Maar omdat het OM niet bevoegd is om te vervolgen, heeft die procedure geen kans van slagen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer