© AP

Taliban steelt “honderden” gepantserde voertuigen en wapens

De radicaalislamitische taliban hebben volgens officiële bronnen honderden leger- en politievoertuigen en veel wapens van de Afghaanse veiligheidsdiensten buitgemaakt. De Afghaanse zender Tolo TV haalde dinsdagavond de gouverneur van de provincie Badakhshan aan, die waarschuwde dat de buit nu tegen het leger en de politie gebruikt kan worden. Gelijkaardige berichten kwamen uit andere provincies.

Volgens de vroegere chef van de geheime dienst, Rahmatullah Nabil, vielen alleen al de voorbije twee maanden zowat 200 voertuigen in handen van de taliban, waaronder dure gepantserde Humvees. Een westerse veiligheidsexpert zei dat de taliban de wapens en voertuigen buitmaakten bij aanvallen op veiligheidsposten.

De woordvoerder van de NAVO-missie, Charles Cleveland, maakte de bedenking dat de Humvees het voordeel hadden dat ze de opstandelingen heel zichtbaar maakten.

De voorbije maanden doken in sociale media die door de taliban gebruikt worden, regelmatig foto’s op van strijders die met Humvees of een rits raketwerpers of geweren poseerden.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer