© victoreano moreno

De Lijn staakt vrijdag: zelfs informatie over staking kan ontbreken

De drie vakbonden roepen op tot een staking bij De Lijn vrijdag. Ze zijn boos omdat 286 functies worden geschrapt bij de bedienden. Er vallen wel geen ontslagen. Omdat de staking uitgaat van de bedienden, komt er mogelijk ook weinig of geen informatie over welke bussen wel of niet rijden.

dirk hendrikx

Even kijken op de website van De Lijn gaat u misschien niet helpen. De verwachting is in elk geval dat in de steden amper trams of bussen zullen rijden. Elders is de helft van de buschauffeurs eigenlijk in dienst van een van de privépartners van De Lijn, de zogenaamde pachters, en die zouden niet staken.

De twistappel

© Victoriano Moreno

Twistappel is de reorganisatie die de directie van De Lijn plant. In de volgende drie jaar zullen geleidelijk aan 286 functies geschrapt worden op het niveau van bedienden en management. Niemand krijgt een C4, alles gebeurt via natuurlijke afvloeiingen en het stopzetten van tijdelijke contracten. Een aantal functies wordt gecentraliseerd. Bijvoorbeeld het beheer van wisselstukken zal niet meer apart gebeuren in de vijf regio’s, maar door één dienst vanuit het hoofdkantoor in Mechelen.

Waarom wel

Directeur-generaal Roger Kesteloot vertelt persoonlijk aan elke journalist die belt waarom dit een verstandige ingreep is. “Tot eind 2020 hebben we nog een monopolie in Vlaanderen. Dan loopt het af en zou de Vlaamse regering, volgens de Europese regels, kunnen kiezen om helemaal of voor een deel in zee te gaan met een privépartner. Daarvoor moeten we ons wapenen: we moeten minstens even efficiënt zijn als de grote private vervoersmaatschappijen in het buitenland. Met deze ingreep besparen we 40 miljoen euro.”

“Dat geld mogen we zelf houden en investeren in een betere werking, bijvoorbeeld in coaches voor de chauffeurs. Als die nu terugkeren en een incident willen melden of een of ander probleem willen aankaarten, moeten ze omslachtige procedures volgen. Zo kan er één coach per 75 chauffeurs komen.”

“Het lijkt me juist een prestatie dat we deze ingreep kunnen doen zonder ontslagen. En het is óók in het belang van de bonden dat we onze positie kunnen vasthouden na 2020. Niets doen zou leiden tot het voor iedereen slechts denkbare scenario. Er is met de bonden ook een overleg afgesproken op 21 februari. Dan vind ik het des te spijtiger dat ze nu toch staken.”

Waarom niet

Dit zijn de bezwaren van de so­cialistische overheidsvakbond ACOD en de christelijke overheidsvakbond CCOD:

De Lijn moet zich wapenen tegen concurrentie door betere prestaties en dat haal je niet door 286 op de 1.780 functies bij de bedienden te schrappen.

Er zijn door de aanwervingsstop al 250 banen verdwenen in de voorbije jaren. Het totaal zal daarmee op meer dan 500 komen.

Een aantal functies zijn al gecentraliseerd en dat leidt niet altijd tot een betere werking. Soms zullen werknemers ook ver moeten pendelen.

© Victoriano Moreno

Ook de meer dan 5.000 chauffeurs en 750 technici zullen last hebben van de besparing: ze zullen minder ondersteuning krijgen vanuit de administratie.

Er wordt niet geschrapt op de hoogste niveaus, terwijl eerder was gezegd dat De Lijn een waterhoofd heeft, met teveel managers dus, en daar iets aan gedaan zou worden. “Dit in het bijzonder zet kwaad bloed bij de bedienden die wel de volle laag krijgen”, zegt Rita Coeck van het ACOD.

De reizigers hebben nu al vaak te klagen over de dienstverlening: te weinig, te traag, te onbetrouwbaar. Dat dreigt alleen maar erger te worden.

Lastig voor Sportpaleis

De staking is een strop voor de fans van Imagine Dragons, een sinds kort populaire Amerikaanse poprockband (goed voor 500 miljoen views op YouTube) die vrijdagavond optreden in het Sportpaleis. De organisatoren raden aan om zo veel mogelijk met de fiets te komen, of met de fiets op de fietsendrager van de auto en dan te fietsen vanop een zekere afstand, of zich op een nog doenbare wandelafstand van het Sportpaleis te laten afzetten.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER