Direct naar artikelinhoud
Schietpartij VS

Schutter Florida Nikolas Cruz bekent schietpartij op school: "hoorde stemmen in mijn hoofd"

Cruz werd vandaag voorgeleid bij de rechtbank.Beeld AFP

De 19-jarige Nikolas Cruz, die door de politie werd opgepakt na het bloedbad op de middelbare school in Florida, heeft bekend dat hij het vuur opende op zijn oude schoolgenoten. Ook vertelde hij de politie dat hij "stemmen in zijn hoofd heeft gehoord". Dat vernam ABC News afgelopen nacht bij politiebronnen.

Cruz schoot woensdag in zijn vroegere school, Marjory Stoneman Douglas High School in Parkland, zeventien personen dood. Hij heeft de feiten bekend. Dat bericht lokale krant Sun Sentinel donderdag op basis van gerechtelijke documenten. Vijftien gewonden verbleven gisteren nog in het ziekenhuis. De jongen zou dus ook stemmen hebben gehoord. De stemmen in zijn hoofd, volgens de politie omschreven als "demonen", gaven hem naar eigen zeggen instructies omtrent wat hij moest doen om tot de daad over te gaan. 

Sheriff Scott Israel zei dat Nikolas Cruz (19) met een Uber-taxi naar school was gereden en daar het vuur opende. Na de schietpartij verstopte hij het wapen, een kogelvrije vest en munitie onder een trap en mengde hij zich tussen de vluchtende studenten. Zo kon hij onopgemerkt de school verlaten. Cruz wandelde vervolgens nog tot aan een supermarkt, kocht een drankje in een Subway-filiaal en stopte onderweg nog in een McDonald's-restaurant. Een dik uur na de schietpartij werd de jongen opgepakt toen hij door een residentiële wijk liep.

FBI getipt

In de YouTube-video vertelde Cruz dat hij “een professioneel schoolschutter” zou worden. Iemand die het filmpje zag, verwittigde de FBI. De man werd twintig minuten ondervraagd, maar de FBI liet vandaag weten dat ze de maker van het filmpje nooit konden identificeren.

Ook leerkrachten maakten zich zorgen over de tiener. Zo mocht hij de school niet binnen met een rugzak. Wiskundeleraar Jim Gard vertelde ook aan de Miami Herald dat Cruz vorig jaar leerlingen had bedreigd, waarop hij werd gevraagd de campus te verlaten.

Nikolas Cruz werd intussen in staat van beschuldiging gesteld voor 17 moorden. Hij viel gisteren binnen op zijn voormalige middelbare school, de Marjory Stoneman Douglas High School. Daar deed hij het brandalarm afgaan, zodat iedereen naar buiten zou komen. Vervolgens opende hij het vuur. Daarbij vielen 17 doden en verscheidene gewonden. 

Cruz werd later zonder veel weerstand opgepakt in de buurt. Het wapen dat hij gebruikte – een AR-15 – had hij volgens familieadvocaat Jim Lewis op legale wijze gekocht.