© AFP

Als je dit berichtje krijgt op je iPhone, open het dan niet

Een ogenschijnlijk onschuldig teken kan ervoor zorgen dat iPhone crasht, waardoor berichten sturen via iMessages, Outlook, Gmail en WhatsApp plots onmogelijk wordt. Alles wat ervoor nodig is om het toestel te ontregelen is één Indisch teken. Verschillende gespecialiseerde websites waarschuwen dan ook om berichten met dat teken niet te openen.

mrra

Een berichtje openen waarin het Indische teken vermeld staat, is genoeg om het hele systeem te doen crashen. Verschillende apps die gebruikmaken van iOS 11.2.5 of macOS gaan dan niet meer naar behoren functioneren. Onder andere WhatsApp, Facebook Messenger, Outlook en Gmail zullen door de fout in het systeem geveld worden.

“Elke keer wanneer je de app opent, zal die zichzelf opnieuw sluiten. Het karakter is onleesbaar voor de programma’s, waardoor er een bug is ontstaan”, legt Giuseppe Tripodi van Mobile World uit. Het symbool in kwestie is een karakter uit het Telugu, een taal die in India door ongeveer 70 miljoen mensen gesproken wordt.

(De tekst gaat verder onder het teken.)

De situatie kan verergeren als iemand het symbool in een berichtje stuurt waarvan iPhone een notificatie probeert te creëren. In dat geval zal het volledige SpringBoard dichtklappen. Dat is het programma dat het beginscherm van het mobiele besturingssysteem van iOS regelt. Het gevolg is ernstig: je toestel openen wordt onmogelijk. “Als dat gebeurt, wacht dan en hoop dat SpringBoard zichzelf herstelt. Reboot je toestel niet, probeer het niet op te lossen met terug te gaan naar de fabrieksinstellingen, want dat werkt toch niet”, aldus Tripodi.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER