Direct naar artikelinhoud
Rellen

Rechtbank eist 40 maanden cel voor relschopper van 25 november in Brussel: "heb me laten meeslepen"

Verschillende winkelruiten moesten het gelag betalen van de rellen op 11 november.Beeld BELGA

Het Brusselse parket heeft vrijdag een celstraf van 40 maanden gevorderd tegen een jongeman die betrokken was bij de rellen die op 25 november plaatsvonden op de Louizalaan en aan de Naamsepoort. In een ander dossier besliste de Brusselse correctionele rechtbank om de verschillende dossiers over de rellen van 11 november samen te bundelen en daarom uit te stellen.

Op 25 november 2017 vond op het Poelaertplein een betoging plaats tegen de slavernij in Libië. Die mondde echter uit in rellen, waarbij het zowel op de Louizalaan als aan de Naamsepoort tot confrontaties kwam met de politie en verschillende winkels werden vernield.

De jongeman die vandaag terechtstond, had daarbij de toegangspoortjes van een winkel vernield, en samen met een groep jongeren een politiecombi omsingeld en met een ijzeren staaf op het voorportier en de voorruit geslagen. Bovendien had hij samen met andere relschoppers drie voorbijgangers aangevallen. Eén van die voorbijgangers was op de grond gewerkt en had verschillende trappen moeten incasseren.

'Hij heeft zich laten meeslepen door het groepsgebeuren en heeft er enorm veel spijt van'
Advocaat relschopper

Het parket tilde zwaar aan de feiten en eiste een celstraf van 40 maanden. B.M.'s advocaat wees erop dat de jongeman nog nooit in aanraking was gekomen met het gerecht en bij de politie meteen de feiten had toegegeven.

"Hij heeft zich laten meeslepen door het groepsgebeuren en heeft er enorm veel spijt van", klonk het. "Hij staat op het punt een profcontract te ondertekenen bij een Belgische voetbalclub en een strafrechtelijke veroordeling zou zijn toekomst kunnen hypothekeren. Daarom pleit ik voor een opschorting of een werkstraf."

11 november

Na afloop van de kwalificatiewedstrijd voor het WK voetbal tussen Marokko en Ivoorkust, braken er toen rellen uit tussen supporters aan de Beurs en op de Lemonnierlaan. Tijdens die elfde november liep en driehonderdtal mensen over wagens, beschadigde straatmeubilair en voorbereidingen voor Winterpret en bekogelde de politie. Ook werden wagens in brand gestoken en verschillende winkels geplunderd. De politie zette meermaals het waterkanon in om de relschoppers terug te drijven, maar pas rond 0.30 uur was het weer rustig.

Het Brusselse parket dagvaardde acht personen die bij die rellen zouden betrokken geweest zijn. Het ging onder meer om de rapper Benlabel, die via zijn Facebook-pagina opgeroepen zou hebben tot de rellen van 11 november, een man die tijdens die rellen een nachtwinkel geplunderd zou hebben, een man die tijdens die rellen een auto in brand zou gestoken hebben en verschillende jongeren die de politie met stenen bekogeld zouden hebben.

De Franse rapper Benlabel naast zijn advocaat.Beeld BELGA

Het parket eiste tegen de verschillende verdachten celstraffen van 2 tot 3 jaar. De rechtbank zou vandaag uitspraak doen in de verschillende dossiers maar voorzitter Luc Hennart heeft beslist in alle dossiers de debatten te heropenen om ze te voegen. De rechtbank is immers van oordeel dat de rellen als een geheel moeten beschouwd worden en ook als zodanig door de rechtbank moeten behandeld worden. Dat zal op 16 maart gebeuren.

Het beursplein daags na de rellen.Beeld BELGA
Het beursplein daags na de rellen.Beeld BELGA
Verschillende winkelruiten moesten het gelag betalen van de rellen op 11 november.Beeld BELGA