Jelena Peeters schaatst naar tiende plaats in race waar Nederlandse debutante het goud wint

Jelena Peeters heeft de vijf kilometer op een tiende plaats beëindigd. Het goud ging naar de 23-jarige Nederlandse debutante Esmée Visser, voor de Tsjechische legende Martina Sablikova en de OAR-atlete Natalia Voronina.

gvdl

Peeters mocht al in de tweede reeks aan de slag en had ook gezien hoe de Nederlandse Annouk Van der Weijden in de eerste reeks al een heel knappe 6’54” had neergezet. Een onmogelijke tijd voor Peeters die een persoonlijk record had staan van 7’03”, op een hooglandbaan dan nog. Maar Peeters reed een knappe race, won van de Nederlands-Amerikaanse Schouten en klokte af in 7’10”26, haar derde snelste tijd ooit. Voor de 32-jarige Antwerpse betekende deze vijf kilometer het eindpunt van haar schaatscarrière.

Het duel om de medailles kende een verrassende ontknoping. De Nederlandse Esmée Visser, gestart meteen na de dweil, reed een fenomenale race en finishte in 6’50”23. Voor Visser is het haar eerste grote toernooi, zelfs in Nederland was ze de grote onbekende. Ze plaatste zich via een sterke wedstrijd in het olympische kwalificatietoernooi. Toen ze besefte dat ze naar Pyeonchang mocht, moest ze eerst navraag doen om te weten wanneer de Spelen plaatsvonden. Kon deze onbekende schaatster voor de verrassing zorgen?

Ja, zo bleek. In de voorlaatste rit kwamen Blondin en de 45-jarige Claudia Pechstein niet in de buurt van de tijd van de Nederlandse vrouwen. Maar in de slotrit kwam nog Martina Sablikova op het ijs, de Tsjechische titelverdedigster. Ondanks een minder seizoen nam Sablikova een snelle start die ze echter niet kon aanhouden. De Tsjechische sneuvelde uiteindelijk op 1’62” van de verrassende winnares, OAR-atlete Natalia Voronina duwde Annouk Van der Heijden van het podium.