Gert Cockx moet voor rechter verschijnen voor gesjoemel bij politievakbond

© Carlo Coppejans

De Mechelse raadkamer heeft beslist om Gert Cockx door te verwijzen naar de rechtbank. Hij zou gesjoemeld hebben met geld van de politievakbond NSPV, waarvan hij jarenlang voorzitter was.

Eline Bergmans

In juni 2015 barstte de bom binnen de politievakbond NSPV. Voorzitter Gert Cockx werd toen aangehouden omdat hij ervan verdacht werd zichzelf te hebben verrijkt met geld van de vakbond. Hij zat tweeëneenhalve week in voorhechtenis, maar bleef altijd zijn onschuld uitschreeuwen. Volgens de politieman kaderde alles in een lastercampagne.

Toch heeft de Mechelse raad­kamer vrijdag beslist dat er voldoende elementen zijn om de vroegere vakbondsvoorzitter door te verwijzen naar de correctionele rechtbank. Daar zal hij zich moeten verantwoorden voor schriftvervalsing, passieve omkoping, belangenvermenging en verduistering door ambtenaren. Ook de echtgenote van Cockx, Nancy P., werd doorverwezen. Dat bevestigt Nele Poelmans, de woordvoerster van het parket in Mechelen.

800 euro onkosten per maand

Volgens onze informatie zou Cockx verschillende keren gaan winkelen zijn met de Mastercard van de politievakbond, zonder die uitgaven te verantwoorden. De vroegere voorzitter van de NSPV zou zelden of nooit stukken ingebracht hebben om zijn uitgaven te staven. Maandelijks zou hij gemiddeld zo’n 800 euro onkosten hebben aangerekend, waarvan niemand de details kende.

Bovendien werden er ook vergaderingen georganiseerd in luxehotels. Daarvoor zouden mevrouw Cockx en haar bedrijf CMS een vergoeding van 10 procent gekregen hebben. Eerder lekte al uit dat Cockx voor een nieuw logo ook CMS in de arm had genomen. Op dat moment wist niemand dat de firma in handen van zijn echtgenote was.

‘Ik sprak mijn vrouw aan om de scherpste prijs te realiseren’, zei Cockx daarover destijds. ‘Het was een vriendendienst om de kosten te drukken. De prijs werd door de raad van bestuur geplafonneerd en eigenlijk is er zelfs sprake van onderfacturering.’

Omdat er een nieuw logo was, moesten er nieuwe gadgets besteld worden. Daarvoor trok de NSPV-voorzitter meer dan 300.000 euro uit. De gadgets werden besteld bij bvba Van Bavel en als dank voor de bestelling zou er opnieuw 10 procent betaald zijn aan Cockx’ echtgenote.

Cockx houdt ook hier vol dat hij door de tussenkomst van zijn vrouw een korting van 30 procent kon bedingen bij bvba Van Bavel en dat de NSPV bijgevolg geld uitspaarde.

Niet geschorst

Gert Cockx heeft de aantijgingen altijd ontkend. Hij diende op een bepaald moment zelfs een klacht in tegen zijn voorganger, Philip Van Hamme. Daarbij kreeg hij de steun van negentien andere vakbondsleden, die vervolgens door de nieuwe NSPV-top geschorst werden. De klacht tegen Van Hamme werd overigens ongegrond verklaard.

Cockx werd na de verkiezing van zijn opvolger Carlo Medo overgeplaatst naar de federale politie, waar hij op de juridische dienst werkt. ‘We wachten de uitspraak in dit proces af, voor we op het dossier reageren’, aldus Peter Dewaele, woordvoerder van de federale politie.