Trump bezoekt slachtoffers in ziekenhuis na schietpartij Florida

De Amerikaanse president Donald Trump heeft vrijdag de slachtoffers van het bloedbad in een school in Parkland, Florida, bezocht in het ziekenhuis. Dat deed hij samen met first lady Melania. “Het is bedroevend dat zoiets kan gebeuren”, zei het staatshoofd.

Trump had ook lovende woorden voor de hulpverleners tijdens zijn bezoek aan het Broward Health North-ziekenhuis in de stad Pompano Beach. “Ze hebben fantastisch werk geleverd”, luidde het.

De negentienjarige Nikolas Cruz schoot woensdag op de Marjory Stoneman Douglas High School in Parkland zeventien mensen dood. Hij maakte ook vijftien gewonden.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

De 19-jarige die 17 mensen doodde op middelbare school: “We wisten dat hij tot zoiets in staat was”

© REUTERS

De schutter die woensdagnamiddag willekeurig leerlingen heeft doodgeschoten op zijn voormalige middelbare school in Parkland, Florida, is geïdentificeerd als de 19-jarige Nikolas Cruz. Een jongeman die net zijn pleegmoeder verloor, van wapens hield en gedragsproblemen had.

© AFP

Enkele leerlingen van de Marjory Stoneman Douglas High School in Parkland zeiden woensdagnamiddag, nadat Cruz anderhalf uur lang wild om zich heen had gevuurd, al dat ze hem herkenden. “De schutter is een oud-leerling”, zeiden ze aan Amerikaanse media. Dat bleek correct te zijn: de dader van het bloedbad in Florida werd net na zijn arrestatie officieel geïdentificeerd als de 19-jarige Nikolas Cruz, een oud-leerling van de school.

Schooldirecteur Robert Runcle benadrukte na de feiten nochtans dat er geen enkele waarschuwing was en dat er geen aanleiding was om bang te zijn voor een dergelijke schietpartij. Daar worden heel wat vraagtekens bij geplaatst door leerlingen én leraars: Cruz was geen doetje en had er al eens mee gedreigd, zo blijkt.

© Photo News

Wiskundeleraar Jim Gard, die Cruz in zijn klas had en hem omschrijft als een rustige jongen die nooit iets zei in de klas, is niet verbaasd. “Vorig jaar is hij van school gestuurd”, aldus Gard. “Eerst hebben we hem verteld dat hij niet met een rugzak vol mensen de campus op mocht, wat hem kwaad maakte. Toen hij daarna ook nog andere leerlingen begon te bedreigen, was het genoeg geweest.”

Andere bronnen van Amerikaanse media schetsen ook geen bijster goed beeld van de schutter. Hij was als baby geadopteerd door Lynda en Roger Cruz, die al vroeg voelden dat hij geen makkelijk kind was. Zijn adoptievader stierf 13 jaar geleden, toen Cruz nog maar 6 jaar was, en dat was het begin van erg moeilijke jaren.

“Hij had gedragsproblemen”, zegt Helen Pasciolla, een buurvrouw van de familie Cruz in Parkland. “Ook zijn broer Zachary had die. Hun moeder belde soms de politie om langs te komen en met de jongens te praten. Ik denk dat ze hen op die manier wat schrik wilde aanjagen. Ondanks die problemen had ik nooit gedacht dat Nikolas gewelddadig zou worden.”

© EPA-EFE

Sinds de dood van zijn moeder, in november van vorig jaar, woonde Nikola bij het gezin van een vriend in Broward County. Hij werkte in een koopjeswinkel en volgde les in een school voor kinderen met gedragsproblemen en een risicovol profiel.

Beam Furr, de burgemeester van Broward County, voegde toe dat de jongeman gespecialiseerde hulp kreeg in een ziekenhuis voor geestelijke gezondheid. “Er was zeker bezorgdheid over hem”, aldus Furr. “We proberen kinderen die er niet bij horen in de gaten te houden. Veel leraars proberen toch tot hen door te dringen, maar dat is bij hem nooit gelukt.”

“Eenzaat”

“Hij was een eenzaat”, zegt leerling Nicholas Coke. “Hij had veel problemen op school.” Een andere leerling benoemde die problemen. “Hij was gestoord. Er zaten altijd wat problemen in zijn hoofd.” Joshua Charo, een 16-jarige die een klasgenoot geweest is van Cruz, beaamt dat. “Ik kan niet echt zeggen dat ik geschokt ben. Uit vorige ervaringen leek hij wel een jongen die tot iets als dit in staat was. Hij praatte ook alleen maar over geweren, messen en jagen.” Ook racisme kwam geregeld terug bij oud-schoolgenoten die hem omschreven.

© Photo News

Aan een wapen geraken is in de Verenigde Staten geen probleem, en dus verzamelde Cruz een hele collectie. Hij poseerde er graag mee op sociale media. “Wat we op sociale media van hem zien, is heel verontrustend”, aldus de politie.

Daniel Huerfano, een student die woensdag kon vluchten, herkende Cruz van op een foto op Instagram waarin hij een geweer voor zijn gezicht hield. De 17-jarige Dakota Mentcher herinnert zich dan weer dat hij op de fotowebsite geregeld een foto postte van dode dieren. “Hij zei vaak dat hij zijn schieten oefende in zijn achtertuin. Op een moment heeft hij een van mijn vriendinnen bedreigd, en toen heb ik alle banden met hem verbroken. Ik denk dat we allemaal dachten: als iemand zoiets zou doen, is hij het wel.”

© rr

Trump: “Mentaal gestoord”

De Amerikaanse president Donald Trump heeft Cruz als “mentaal gestoord” omschreven. “Zoveel signalen dat de Florida-schutter mentaal gestoord was, zelfs van school was gestuurd voor slecht en labiel gedrag”, aldus de president op Twitter. “Buren en klasgenoten wisten dat hij een groot probleem was. We moeten altijd zulke gevallen aan autoriteiten melden, opnieuw en opnieuw!”

Waarom Cruz een zwaar wapen van thuis meenam en in de school begon te schieten, blijft een vraagteken. Mogelijk heeft het te maken met zijn schorsing en de problemen die hij er had met leerlingen, maar zekerheid daarover is er nog niet. De jongeman is wel officieel in staat van beschuldiging gesteld voor moord.

Alle slachtoffers gekend: deze levens heeft de schutter verwoest bij zijn schietpartij in school in Florida

17 doden. Dat is de zware balans van de schietpartij in een Amerikaanse school. Het duurde voor sommige families lang om duidelijkheid te krijgen over het lot van hun geliefden, en velen gingen op sociale media op zoek naar kinderen van wie ze nog niets gehoord hadden. Maar intussen zijn alle families op de hoogte gebracht en hebben alle slachtoffers een naam.

Wie de dader is, werd al snel duidelijk: een 19-jarige oud-leerling die destijds van school gestuurd was wegens wangedrag. Nikolas Cruz kon opgepakt worden net buiten Marjory Stoneman Douglas High School in Parkland.

Hij doodde met een semiautomatisch wapen onder anderen Jaime Guttenburg(14). Dat bevestigen haar ouders Fred en Jennifer Guttenberg. Ook hun andere kind, Jesse, was aanwezig tijdens de schietpartij, maar hij kon ontkomen.

Net als tientallen andere ouders hadden ook Fred en Jennifer een foto van hun dochter gedeeld op sociale media. Ze hadden niets meer gehoord van haar sinds het nieuws van de schietpartij was binnengesijpeld. “Jesse is hier en hij is oké. Maar we kunnen Jaime niet bereiken. Als iemands kind haar gezien of gehoord heeft, laat het ons weten”, smeekte Fred Guttenberg bij de Facebookpost over zijn dochter.

De foto werd daarna verwijderd: het was voor het koppel intussen duidelijk geworden dat hun dochter het niet gehaald had en gedood was door Nikolas Cruz. “Mijn hart is gebroken. We zijn ons meisje verloren door een gewelddadige schietpartij op school”, verklaarde Jaimes vader later. “We zijn onze dochter verloren en mijn zoon Jesse Guttenberg is zijn zus verloren.”

Wat later kwam ook de naam van Chris Hixon op de lijst van dodelijke slachtoffers te staan. De 49-jarige man was een sportcoach van de school.

Coach redt leerlingen

Ook zijn collega Aaron Feis (37) werd geraakt door de kogelregen. Hij vocht lange tijd voor zijn leven, maar stierf uiteindelijk ook, zo meldt het team dat hij coachte op Twitter.

Volgens getuigen had de man zichzelf als een schild voor de scholieren geworpen om hen te beschermen. Naast sportcoach was Feis ook veiligheidsagent in de school. Die duobaan deed hij al zeker 8 jaar. Voormalige studenten zeggen dat hij van de bescherming van de studenten zijn prioriteit maakte. “Hij had heel veel toewijding voor zijn job”, zegt Andrew Hofmann, ex-leerling van de school en nu zelf sportcoach. “Hij nam zijn rol om studenten te beschermen zeer serieus.”

© Facebook

In de loop van donderdag werd duidelijk dat ook de 35-jarigeScott Beigel overleed bij de schietpartij. De leerkracht aardrijkskunde stierf toen hij studenten die aan de schutter probeerden te ontkomen in zijn klaslokaal liet. Hij werd doodgeschoten toen hij probeerde de deur te sluiten nadat hij de studenten in zijn klas had gelaten.

Deze leerlingen werden lange tijd via sociale media gezocht, maar intussen is duidelijk geworden dat zij de schietpartij niet hebben overleefd:

Cara Loughran (14) werd aanvankelijk als vermist opgegeven door haar ouders. Zij blijkt ook overleden. Het meisje danste bij de Drake School of Irish Dance. De school verklaarde: “Cara was een mooie ziel en had altijd een glimlach op haar gezicht. Met een gebroken hart sturen we onze liefde en steun naar haar familie in deze vreselijke tijd.”

Nicholas Dworet (17) kwam ook om het leven bij de schietpartij. Dat maakte de universiteit van Indianapolis bekend. De universiteit had de laatstejaars al vanop de schoolbanken gerekruteerd voor haar zwemteam, waar hij volgend schooljaar zou beginnen.

De zus van Joaquin Oliver (17) zei op Facebook dat ze niks meer van hem gehoord had. Zijn familie wachtte op meer informatie in een hotel dat aan de families werd toegewezen. Intussen werd hij ook door sheriff Scott Israel op een persconferentie genoemd als een van de slachtoffers.

Ook Gina Montalto (14) was als vermist opgegeven, maar werd door sheriff Israel genoemd als een van de slachtoffers.

Martin Duque(14) was op school tijdens de schietpartij. Zijn familie hoorde hem sindsdien niet meer. “Ik weet niks”, zei zijn broer Miguel Duque. “Hij heeft geen smartphone.” Vrijdag plaatselijke tijd noemde sheriff Israel Martin als een van de slachtoffers.

Een nicht van Meadow Pollack(18) was via Facebook naar haar op zoek gegaan: “Als iemand mijn nicht gehoord heeft, laat mij of mijn familie dat dan weten. We zijn zeer ongerust.” Meadow overleed bij de schietpartij. Het meisje was al toegelaten door de Lynn universiteit. Die laat weten: “Meadow was een lieflijke jonge vrouw, die vol energie zat. We keken er erg naar uit om haar lid te zien worden van onze gemeenschap in de herfst.”

Luke Hoyer (15) was een tijdlang vermist na de schietpartij. Twee vrienden van de tiener vertelden zijn ouders dat ze dachten hem nog gezien te hebben, met een schotwonde in het been. Maar ze waren niet zeker of het wel Luke was. Nu is hij genoemd als een van de overleden slachtoffers. “Hij was een fantastisch individu. Altijd gelukkig, altijd aan het glimlachen. Zijn glimlach en lach waren besmettelijk”, zei zijn neef Grant Cox.

“We weten voorlopig niks”, zei de grootmoeder van Alyssa Alhadeff (14) donderdag. “Er wordt geprobeerd de lichamen te identificeren.” Alyssa’s moeder Lori Alhadeff bevestigde later dat haar dochter overleden was. Toen ze over de schietpartij hoorde, haastte Lori zich naar de school. “Ik wist op dat punt dat we haar kwijt waren. Ik voelde het in mijn hart. Alyssa was een mooie, slimme, getalenteerde, succesvolle, fantastische voetbalster. We gaan je zo missen, Alyssa. We houden zo veel van je. Je zal altijd, altijd in onze harten blijven.”

Peter Wang(15) werd het laatst gezien toen hij voor andere studenten de deur openhield zodat ze konden ontsnappen. Ook hij bleek de schietpartij niet overleefd te hebben. “Hij was altijd zo lief en vrijgevig”, vertelt zijn neef Aaron, die bevestigde dat de autoriteiten hun familie had ingelicht dat Peter gestorven was.

Alaina Petty (14) kwam ook om het leven. Haar familie vertelt hoe levendig en vastberaden zij was. Ze hielp als vrijwilliger nadat orkaan Irma Florida trof in september en was lid van het ‘Helpende Handen’-programma van een lokale kerk. “Alaina hield ervan te dienen. We zullen niet de kans hebben om haar te zien opgroeien en de fantastische vrouw zien worden die we wisten die ze zou zijn, maar we behouden een eeuwig perspectief”, zegt haar familie.

Alex Schachter (14) is eveneens genoemd als slachtoffer. Hij speelde trombone in het schoolorkest en speelde vaak basketbal met zijn vrienden. Zijn vader noemt hem een “schat van een kind”. Zijn oudere broer ging naar dezelfde school maar overleefde de schietpartij.

Carmen Schentrup (16) was volgens haar neef Matt Brandow de slimste 16-jarige die hij ooit ontmoet had. “Ik kan het niet geloven.”

Helena Ramsay (17) was slim, lief en attent, schrijft een familielid op Facebook. “Ze was een beetje verlegen, maar ze was ongelofelijk gemotiveerd in haar academische studies.” Ze zou volgend jaar aan de universiteit beginnen. “Haar zachte en warme persoonlijkheid brachten het beste naar boven in iedereen die haar kende.”

Gevonden in ziekenhuis met ‘Vind mijn iPhone’

Ook leerling Ben Wikander was lange tijd vermist. Hij zou bij de schietpartij zwaargewond zijn geraakt. De jongeman moest een spoedoperatie ondergaan en vecht nog voor zijn leven. Zijn ouders hadden nog niks van hem gehoord na de schietpartij. Ze besloten daarop om de app ‘Vind Mijn iPhone’ te gebruiken om hun zoon te kunnen lokaliseren. Zo ontdekten ze dat hij in het plaatselijke ziekenhuis lag.

Zeven slachtoffers werden naar het Broward Health Medical Center gebracht. Twee van hen zijn in kritieke toestand. In het Broward Health North Medical Center werden acht patiënten gebracht. Drie van hen zijn levensgevaarlijk gewond. Twee patiënten overleden. Twaalf dodelijke slachtoffers werden aangetroffen in het schoolgebouw. Twee anderen lagen buiten. Eén slachtoffer werd gevonden in een straat in de buurt.

Het Broward Health Coral Springs-hospitaal behandelde één slachtoffer met niet-levensbedreigende verwondingen.

Zo oefende schutter - met petje van Trump - in zijn tuin voor bloedbad Florida

De Amerikaanse nieuwssite CNN heeft nieuwe amateurbeelden kunnen bemachtigen waarop Nikolas Cruz te zien is, de kerel die een bloedbad aanrichtte in een school in Florida. Op de beelden, die dateren van oktober vorig jaar, is te zien hoe de 19-jarige kerel schietoefeningen uitvoert in zijn tuin. Opvallend: tijdens de training had hij ook een pet op waarop ‘Make America Great Again’ stond, de bekende verkiezingsslogan van president Donald Trump.

Veel kledij had Cruz niet aan op het moment van zijn schietoefening. Terwijl hij schoenen, een short en zijn Trump-pet aanhad, maakte hij aanvankelijk aanstalten om naar binnen te gaan. Maar de tiener kon het weliswaar niet laten om eerst nog enkele schoten te lossen met het geweer dat hij bij zich had. Vermoedelijk gaat het om een BB-gun. Een buur zou de beelden hebben kunnen vastleggen.

Het filmpje duikt amper een dag na zijn schietpartij in Marjory Stoneman Douglas High School op. Daar bracht hij woensdagavond met een semiautomatisch wapen zeventien mensen om het leven. Cruz was er ook een oud-leerling, maar werd er vanwege slecht gedrag van de school gestuurd. Wat zijn motief is blijft nog onduidelijk.

FBI geeft toe: “We hebben Florida-schutter niet goed genoeg gevolgd”

© AFP

Het FBI slaat mea culpa. Het geeft toe dat het de tips dat Nikolas Cruz iets ergs plande, niet goed inschatte en zelfs niet naar de bevoegde diensten doorspeelde. Woensdag schoot Cruz 17 mensen dood in een school in Florida.

In de VS is er een soort kliklijn, waarop mensen de politie kunnen tippen wanneer ze vermoeden dat iemand een gevaar is voor de samenleving. “Er zijn tips over Cruz binnengekomen. Maar die tips zijn ergens blijven steken, waardoor ze niet bij de juiste mensen terechtkwamen”, zegt de FBI vandaag.

“We zijn er pas nu achter gekomen dat de procedure die de tips over Cruz moest doorlopen niet heeft gewerkt. De tips zijn nooit tot bij het FBI-bureau in Miami geraakt”, zegt een FBI-woordvoerder. “Als de tips wel waren doorgestroomd, dan hadden we de schutter beter gevolgd.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer