© Photo News

Frauderen met auto wordt écht onmogelijk

De Car-Pass is bijna waterdicht. Bijna, dus schiet minister van Consumentenzaken Kris Peeters (CD&V) in actie. Nu kunnen fraudeurs nog met de kilometerteller sjoemelen van ingevoerde wagens. Binnenkort moet dat onmogelijk zijn.

Arnout Gyssels

De rest van Europa kan een puntje zuigen aan de Car-Pass. Bij elk bezoek aan een garage of de keuring wordt de kilometerstand doorgegeven. Van de 804.053 certificaten in 2016, was er slechts in 1.795 gevallen sprake van kilometer­fraude. Maar er is één zwakke plek. Wie een tweedehands auto uit het buitenland koopt, is niet zeker dat de verkoper niet gesjoemeld heeft met de kilometerteller.

Dat gat wil minister van Consumentenzaken Kris Peeters (CD&V) nu dichten. Hij bereidt een wetswijziging voor die toelaat om zich op meerdere bronnen te baseren om de Car-Pass in te vullen. “Verschillende autoconstructeurs beschikken over databases waarin ze de kilometerstanden bijhouden van wagens die in hun garages worden hersteld”, zegt hij. “Door ook die gegevens op te ­nemen kunnen we kilometerfraude nog meer ­tegengaan.”

Een stap in de goede richting, volgens Febiac, de federatie van de automobielsector. “Maar om het systeem écht waterdicht te maken moeten de andere EU-lidstaten eigenlijk overstappen op een Car-Pass-systeem”, zegt Joost Kaesemans van Febiac. “Want wat doe je met de wagens die onderhouden worden buiten het officiële circuit?” Een kritiek die ook consumentenorganisatie Test-Aankoop herhaalt. Peeters is zich daarvan bewust en heeft vorig jaar nog een brief gestuurd naar de Europese Commissie om zo’n systeem op poten te zetten.

Nog meer info

Op de vernieuwde Car-Pass wil Peeters voortaan ook de uitstoot vermelden. Zo weten bewoners van lage-emissiezones of ze met hun auto nog hun stad in mogen. Tot slot moeten ook terugroepacties van de constructeur worden vermeld op het document. En of de eigenaar van de wagen daar al dan niet gevolg aan heeft gegeven. Test-Aankoop waarschuwt er wel voor dat het document niet te ingewikkeld mag worden. “De eenvoud is net de sterkte van het systeem.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer