© Stones & Bones

Kids: zo geef je voetafwijkingen geen kans

Wanneer je als kind de foute schoenen draagt, heb je op latere leeftijd veel meer kans op voetproblemen. Met deze 6 tips geef je voetafwijkingen geen kans!

cityfashion

Kijk naar de voetjes zélf

Van eerste loopschoentje tot stevige sneaker, kijk naar de voetjes zélf. Elk voetje is anders en heeft dus nood aan een andere schoen. Het is belangrijk dat je zowel de lengte, breedte als hoogte van het voetje zo goed mogelijk in kaart brengt (een 3D voetscan is hier speciaal voor ontwikkeld).

Het is een fabeltje dat je kids hun schoenen moeten inlopen vooraleer ze comfortabel zitten. Knellende schoenen tasten de voetbeentjes aan die volop in hun ontwikkelingsfase zitten. De juiste schoen (die dus ook goed zit) 'vormt' de botstructuur in de juiste richting. Zo verklein je de kans op afwijkingen dus.

Kijk naar de zool, de hielomsluiting en het materiaal van de schoen

De beste ondersteuning voor groeiende voetjes? Een flexibele loopzool! De perfecte zool is soepel genoeg, met voldoende grip om valpartijen te voorkomen. De hiel van je kids moet voor stabiliteit zorgen. De juiste hielomsluiting is dus heel belangrijk! Let erop dat de hiel voldoende bewegingsvrijheid heeft, zonder dat het knelt.

Qua materiaal? Ademende materialen (leder bijvoorbeeld) zorgen voor meer comfort en verkleinen de kans op pijnlijke voetjes. Leder zet zich een beetje naar hun voetjes, houdt ze warm en is toch speelbestendig en stijlvol!

Let op de bewegingsvrijheid en maat van de schoenen

Voetafwijkingen liggen op de loer wanneer je voor schoenen kiest zonder voldoende bewegingsvrijheid. Een ronde neus laat je kind toe om genoeg 'grijpbewegingen' te maken met hun tenen. Een te nauwe tip zorgt voor klauwtenen of tenen die over elkaar groeien.

Meer dan de helft van de kinderen draagt de verkeerde schoenmaat. Zorg er daarom voor dat je de voeten altijd juist meet: plaats de voet van je oogappel (zonder sok) op een stuk papier. Teken vervolgens de omtrek van de voet af en meet de afstand tussen het hoogste puntje van de grote teen en de hiel. Gelukt? Tel er dan nu 12 millimeter bij: die extra ruimte hebben ze nodig om comfortabel te kunnen lopen, springen.

Zo houd je de voeten van je kids droog én warm

© Romagnoli

Druilerige weersvoorspelling? Koude voetjes liggen op de loer. Van de juiste sokken tot waterafstotende spray, zo houd je de voeten van je kids droog én warm!

Kies de juiste schoenen

Schoenen uitzoeken die je kids droog en warm houden? Ga voor een exemplaar dat tegen een stootje kan. Schoenen uit lacquer of grof leder zijn warm én waterafstotend. Stoffen schoentjes laten te veel water door en voelen snel heel koud aan.

Kies voor een hoger, comfortabel model, een stoere boot of sneaker bijvoorbeeld, met een deftig hielstuk. Koude kruipt in alle gaatjes, dus zorg ervoor dat er zoveel mogelijk van de enkel afgesloten zit.

Niet alleen de buitenkant, ook de binnenkant van de schoen is belangrijk. Een laagje voering uit leer of wol maakt een wereld van verschil qua warmte.

Tips & tricks voor droge voetjes

Koude, regenachtige schooldag? Kies een outfit waarbij je hun broek of legging in hun schoenen kan steken. Extra warm en geen kans op natte broekspijpen!

Het juiste paar sokken is essentieel voor warme en droge voetjes. Investeer in een paar gemaakt uit sneldrogend materiaal zoals wol. Katoenen sokken mogen heerlijk fris zijn in de zomer, in een winterschoen houden ze te veel vocht vast.

Last but not least: spuit de schoenen van je kids regelmatig in met een waterafstotende spray. Droge voeten? Check!

Sneakers voor kinderen: gezond of niet? Hierop moet je letten

© Zecchino d'Oro

Sneakers, ze blijven favoriet bij ouders én kinderen. Maar bieden ze eigenlijk wel genoeg ondersteuning? En hoe weet je of je een stevige sneaker hebt uitgekozen? Zo vind je een sneaker die de voeten van je kids perfect ondersteunt!

Sneakers: gezond of niet?

Sneakers zijn ook dit jaar een echte voorjaarstrend. Maar zijn ze wel een goede keuze voor je kinderen?

De juiste schoenen zijn van groot belang voor (de ontwikkeling van) de voeten van je kinderen. In feite moet elke schoen daarom voldoende ondersteuning bieden, dus ook een sneaker. Verder is het belangrijk dat de voeten voldoende kunnen ademen. Met een natuurlijk, ademend materiaal zoals leder, voorkom je niet alleen zweet-, maar ook schimmelvoeten.

Sneakers kunnen dus perfect voor jonge kinderen, op voorwaarde dat je met enkele belangrijke eigenschappen rekening houdt.

Hoe jonger, hoe hoger

Heb je thuis nog een enthousiaste kleuter of peuter rondlopen, dan is een kwalitatieve sneaker met hoge sluiting een must: zij ondersteunen de enkels nog net iets meer. Hoe jonger je oogappel, hoe hoger de sneaker mag zijn. Kan je kind nog maar net stappen, dan kies je ook best voor een exemplaar met veters, zodat de sneaker goed rond het voetje aansluit.

Staat je kind al stevig in de schoenen, dan kan een laag model ook perfect. Voor bredere voeten of voeten met een hogere wreef kies je best voor een sneaker met veters (die je uiteraard bindt, ook als het niet in de mode is!).

Kijk naar de zool en stabiliteit van de sneaker

We weten allemaal dat kids en valpartijen een match made in heaven zijn. Sneakers met extra grip zijn dus essentieel! Een rubberen zool, inclusief grove ribbels, is slijtvast en anti-slip. Bovendien is een rubberen zool eveneens flexibel genoeg zodat de voeten vlot kunnen afrollen.

Verder is het belangrijk dat de sneaker ook stabiel genoeg is. Vermijd daarom te brede zolen en kies voor modellen met een verstevigde hiel, aangepaste neus en voorgevormde binnenzolen.

De ultieme test om te controleren of je een stevige sneaker in handen hebt? Test het buigpunt: een goede sneaker buigt bij de voorvoet als je hem probeert dubbel te plooien. Het midden van de schoen is stevig en de voorvoet is soepeler.

Ligt het buigpunt in het midden, dan is de sneaker hier niet stevig genoeg. Ligt het buigpunt meer vooraan de voet, dan heb je een stevige sneaker te pakken!

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer