Hier woon je bovenop een nederzetting uit de IJzertijd

© gvh

© if

© gvh

1 / 3
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null

De bewoners van de nieuwe residentie Zuidpark gaan wonen op een historische locatie. De huidige buurtbewoners kwamen tijdens een bezoek dit weekend aan de weet dat er zich op die plek in de wijk Beveren-Zuid al een nederzetting bevond in de IJzertijd .

Guy Van Vliet

Vooraleer gedelegeerd bestuurder Richard Bastyns van projectontwikkelaar Concept Plus de bouw van 47 energiezuinige woongelegenheden kan starten in het binnengebied van de Hendrik Consciencestraat, Kruibekesteenweg en Piet Stautstraat, moest eerst een archeologisch onderzoek worden uitgevoerd. “Niet dat ik daar blij mee was, want het betekent vertraging, maar het moet nu eenmaal. Het interesseerde me ook wel om te weten wat er zich vroeger op deze plek afspeelde. Nu blijkt dat de nieuwe bewoners op een historische plaats zullen wonen”, aldus Bastyns.

Ook de huidige buurtbewoners wilden meer weten en zij kregen zaterdag van archeoloog Jan De Beenhouwer onverwachte verhalen te horen. Er was namelijk al veel vroeger bewoning dan iemand ooit had vermoed. “De oudste vondsten gaan terug tot in de IJzertijd en dat hadden we niet verwacht. We vonden een waterput gemaakt met rieten manden, typisch voor die periode”, verraste de archeoloog.

“Maar ook uit de middeleeuwen waren er interessante vondsten”, toonde De Beenhouwer. “We vonden sporen van een omwalde boerderij, wat wijst op enige status. Daarnaast troffen we onder meer aardewerk aan. Op één vondst staat het jaartal 1604, dus dat konden we meteen dateren. Naast een grote hoeveelheid mosselschelpen, stootten we ook op tientallen volledige skeletten van paarden, koeien en honden. Het is uitzonderlijk dat zo veel dieren volledig begraven werden. Ze dateren uit verschillende perioden, dus het ging niet om één massale sterfte. Een verklaring hebben we nog niet.”

Het bezoek lokte zestig buurtbewoners naar de site. “Het was heel interessant. We hadden er geen idee van wat hier vroeger was. Zo'n historische plaats is heel speciaal. In Beveren is het nu wel gedaan met lachen met Beveren-Zuid”, reageerde buurtbewoonster Agnes Aps.

Ook voor het bekend werd dat dit een bijzonder plekje uit het verleden is, bleek Zuidpark al in trek. “We moeten de bouw nog starten, maar nu al zijn 24 appartementen verkocht”, maakt Richard Bastyns de voorlopige balans op. “Zuidpark ligt dan ook vlak bij het centrum, we plannen een echt park en vergroten de natuurlijke vijver.”

Over twee jaar kunnen de nieuwe bewoners hun intrek nemen in Zuidpark.

www.zuidpark.be

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen