Direct naar artikelinhoud
Filmprijzen

'Three Billboards Outside Ebbing, Missouri' grote winnaar bij de Bafta's

Regisseur Martin McDonagh met twee van de vijf gewonnen Bafta's.Beeld Photo News

Three Billboards Outside Ebbing, Missouri van regisseur Martin McDonagh was zondagavond de slokop bij de 71ste editie van de Bafta's, de Britse film- en televisieprijzen, in de Londense Royal Albert Hall. 

De Amerikaans-Britse co-productie kon vijf van de negen nominaties verzilveren en haalde onder meer de hoofdprijs binnen. Favoriet The Shape of Water  van Guillermo del Toro haalde maar drie maskers binnen.

Three Billboards Outside Ebbing, Missouri gaat over een moeder die druk zet op de autoriteiten om de onopgeloste moord op haar dochter op te helderen. Het misdaaddrama werd de slokop van de avond en schreef een aantal belangrijke categorieën op zijn naam. De prent won beste film, beste Britse film en beste originele scenario. Bovendien haalde Frances McDormand voor haar rol in Three Billboards beste actrice binnen, terwijl Sam Rockwell voor zijn vertolking in de film beste mannelijke bijrol won.

Sam Rockwell en Frances McDormand.Beeld Jeff Spicer/Getty Images

Lees onze recensie: ‘Three Billboards Outside Ebbing, Missouri’ is pure perfectie

In de categorie beste film moest Three Billboards het opnemen tegen Call Me By Your Name (Luca Guadagnino), Darkest Hour (Joe Wright), Dunkirk(Christopher Nolan) en The Shape of Water (Guillermo del Toro). Die laatste film was met maar liefst twaalf nominaties dé favoriet, maar de film bemachtigde slechts drie prijzen. Naast het masker voor beste regisseur voor Guillermo del Toro, gaat het nog om twee minder belangrijke categorieën: beste originele muziek en beste productieontwerp.

Lees onze recensie: ‘The Shape of Water’: de KNT-versie van Disney

Andere belangrijke winnaars zijn Gary Oldman, die beste acteur veroverde voor zijn rol in Darkest Hour, Daniel Kaluuya (publieksprijs voor de rijzende ster), Allison Janney (beste vrouwelijke bijrol voor I, Tonya), Coco (beste animatiefilm) en I Am Not Your Negro (beste documentaire).

Gary Oldman als Winston Churchill.Beeld AP

Het was tot slot nog uitkijken naar de categorie beste niet-Engelstalige film, die dit jaar ook een Belgisch tintje had. Loveless, de Belgisch-Russische co-productie van de Russische regisseur Andrej Zvyagintsev, greep echter naast het masker. De film, mee geproduceerd door het bedrijf Films du Fleuve van de broers Dardenne, moest de duimen leggen tegen de Zuid-Koreaanse thriller The Handmaiden van Park Chan-wook.