maandag 19 februari 2018 - Pelt
camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

De bewoners van de Klaverstraat waren goed vertegenwoordigd en stemden unaniem voor Grashoek. Raymond Lemmens

“Klaverstraat mag Grashoek heten”

Neerpelt/Overpelt

Grashoek, Lommelsriet of Parochiestraat? Het is een van de keuzes die zondag gemaakt moest worden tijdens de buurtbabbels. Tijdens die samenkomsten kunnen de bewoners van de 51 straten die van naam wijzigen na de fusie tot Pelt stemmen voor hun nieuwe straatnaam. Hun voorstellen zullen behandeld worden tijdens de gemeenteraden in maart, waarna nog een openbaar onderzoek volgt. De definitieve beslissing zal pas tijdens de gemeenteraad in mei vallen.

Den Drossaerd en O.C. Sint-Hubertus vormden gisteren het toneel voor de eerste buurtbabbels. De bewoners van twaalf straten op Lindelhoeven en Holheide en de inwoners van tien straten in Sint-Huibrechts-Lille en Herent kwamen er samen om te stemmen over de straatnamen die vanaf 1 januari 2019 in hun adres komen te staan. Volgende zondag zijn de buren uit Overpelt-centrum en Fabriek (in Palethe) en Boseind, Neerpelt Centrum en Grote Heide (in zaal Dommelgalm) aan de beurt. Iedereen geboren in 2006 en eerder heeft stemrecht.

Deze stemming is slechts één stap in het proces voor de naamsveranderingen. “Voorstellen van nieuwe straatnamen worden daarna voorgelegd aan de gemeenteraden in maart. Die moeten een principiële beslissing nemen. Dan volgt een openbaar onderzoek. De definitieve beslissing is voorzien voor mei. De nieuwe straatnamen gaan in op 1 januari 2019, de dag dat de fusie officieel uit de startblokken gaat”, klinkt het.

Voorstellen van nieuwe straatnamen - er werden er liefst 340 ingestuurd - werden in januari doorgenomen door een stuurgroep samengesteld uit cultuurraden en heemkundige kringen. Daar filterden ze de voorstellen.

Unaniem

Zowel in Neerpelt als in Overpelt waren ze er vlug uit. “Je voelde dat er in de meeste buurten al onderling overleg was geweest, maar de naam moet inhoudelijk aan een regelgeving voldoen”, stelde Henri Naus uit Overpelt van het Genootschap voor Geschiedenis en Volkskunde. De werkgroep heeft er naar eigen zeggen een 40-tal uren vrijwilligerswerk ingestoken. 

De Korenbloemstraat was als eerste vlug omgezet naar Lindelsveld. Bewoner Francis Huys: “Wij hadden onze keuze in de zomer al gemaakt. Wij moeten dan ook maar rekening houden met negen huizen”, lacht hij.

Moeilijker lag het op Holheide. De Bremstraat koos voor Heikapper naar het beeld bij de kerk en de buurt van de Klaverstraat was sterk aanwezig en stemde met twintig unaniem voor Grashoek. “Wij wonen landelijk. De boerderij die er ligt, is het Klaverhof. Toch een geweldige naam ‘Klaverhof in de Grashoek’. Zeg eerlijk, dat klinkt toch beter dan Lommelsriet of Parochiestraat. Wij hebben met Lommel geen uitstaans”, gaf boer Agten als commentaar. De Vlasrootweg in Lindel moet ook van naam veranderen. De inwoners kozen voor Bronweg. Jef Severens motiveerde de keuze van zijn straat: “Er liggen hier twee weliswaar kleine bronnen.”

In Sint-Huibrechts-Lille begeleidde schepen Niels Valkenborgh (CD&V) het verloop. “Binnen een goed uur waren wij het eens. Twee straten met weinig huizen waren niet aanwezig. Er werd in de Beekstraat gekozen om de Bemvaarstraat door te trekken tot tegen de Herentstraat.”

Lees meer

Aangeboden door onze partners

Nieuwe Video's

Nog meer nieuws