Direct naar artikelinhoud
Economie

EU dreigt met importheffingen op whiskey en motorfietsen uit VS

De Amerikaanse president Donald Trump ontving Matthew S. Levatich, CEO van Harley Davidson, begin deze maand op het Witte Huis.Beeld REUTERS

De Europese Unie dreigt met importheffingen op bourbon (Amerikaanse whiskey) en Harley Davidson-motorfietsen uit de VS, als de Verenigde Staten hun staalmarkt afsluiten voor Europese ondernemingen, zo bericht de Frankfurter Allgemeine Zeitung.

 De Amerikaanse handelsminister Wilbur Ross denkt hardop over een importmuur van ten minste 24 procent voor staal en bijna 8 procent voor aluminium uit het buitenland. Critici vrezen een handelsoorlog. Vergeldingsmaatregelen kunnen volgens de Duitse krant zo nodig in enkele dagen van kracht worden. De Europese Commissie wil het bericht niet officieel bevestigen.

Volgens het Duitse persagentschap DPA wordt al sinds vorige zomer gewerkt aan een lijst met Amerikaanse producten, waarop importheffingen geheven kunnen worden in reactie op Amerikaanse maatregelen. Behalve whiskey en motorfietsen zou het bijvoorbeeld ook gaan om aardappelen, tomaten, rum en sinaasappelsap.