Direct naar artikelinhoud
Filmrecensie

‘I, Tonya’: Coen brothers on ice

Margot Robbie als Tonya Harding.Beeld rv

U dacht dat kunstschaatsen u geen moer kon schelen? Laat het heerlijke I, Tonya u dan het tegendeel bewijzen. Regisseur Craig Gillespie bekijkt het bewogen leven van de beruchte schaatsster Tonya Harding door een tragikomische bril, met uiterst verfrissend resultaat.

Hoe het nu precies zat met kunstschaatsster Tonya Harding en die beruchte aanval op haar concurrente Nancy Kerrigan zullen we wellicht nooit weten. Maar in I, Tonya doen regisseur Craig Gillespie (Lars and the Real Girl) en scenarist Steven Rogers wel een zeer verdienstelijke poging om het kluwen te ontwarren. Dat Kerrigan uiteindelijk een stevige klap op de knie kreeg, lijkt vooral te komen door een klunzige combinatie van misverstanden, groteske egotripperij en pure menselijke domheid. Hoe meer het plan uit de hand loopt, hoe meer I, Tonya gaat voelen als de Coen brothers on ice.

Lees ook: Margot Robbie speelt de meest verguisde sportvrouw aller tijden in I, Tonya: "Niet iedereen is enkel goed of slecht, ook Tonya Harding niet." (+)

Ruige Tonya Harding-biopic combineert humor en tragedie
Beeld rv

 Komische contradicties

Gillespie neemt voornamelijk het standpunt van Harding zelf aan – en geeft zo op zijn minst gedeeltelijk eerherstel aan een van Amerika’s meest beschimpte figuren. Maar hij toont ook dat er mogelijk meer dan één waarheid is. Ook de andere personages mogen hun versie van de feiten geven, en soms vlakaf tegenspreken wat de anderen zeggen. Vaak leidt dat tot komische contradicties, zoals wanneer Tonya met een shotgun op haar man schiet, en vervolgens in de camera zegt: “Dit heb ik dus nóóit gedaan."

Dit is een razend entertainende, verfrissend ruige en ongepolijste film. Maar tegelijk ook een bitter portret van een getalenteerde vrouw

Die droge humor is de meest evidente troef van I, Tonya. Dit is in de eerste plaats een razend entertainende, verfrissend ruige en ongepolijste film. Maar tegelijk is het ook een bitter portret van een getalenteerde vrouw die van jongs af aan gekleineerd werd door haar moeder, later door haar gewelddadige man, en ten slotte door heel Amerika. De bevrijding die ze vond in het schaatsen, werd haar brutaal afgepakt toen de media likkebaardend op haar zaak sprongen.

Ster van de film is natuurlijk de onverschrokken Margot Robbie – jawel, het is wel degelijk zij die verstopt zit onder de foute 90’s-pruiken en onfrisse outfits. Robbie schotelt de kijker allesbehalve een hapklaar, aaibaar personage voor. Maar wanneer Allison Janney – die binnenkort wellicht met een Oscar gaat lopen – in beeld verschijnt, trekt ze de film helemaal naar zich toe als Tonya’s hardvochtige moeder. Genieten.

Vanaf 21/02 in de bioscoop.