Brouwerij leert Leuven verantwoord omgaan met drank

AB InBev, de stad Leuven, KU Leuven en UZ Leuven willen er samen voor zorgen dat er tegen 2020 tien procent minder onverantwoord alcoholgebruik is in Leuven dan vandaag. Ze stelden het pilootproject ‘Smart Drinking Leuven’ gisteren voor.

HANNELORE SMITZ

Dat de vier partners in Leuven iets wilden doen tegen overmatig alcoholgebruik was al duidelijk nadat ze vorig academiejaar een maand lang een pop-upbar openden op de Oude Markt, waar alcoholvrij of alcoholarm bier werd gepromoot. Maar met het gloednieuwe ‘Smart Dinking Leuven’-project gaan ze nog een stap verder. “Als leider in de bierindustrie willen we onze verantwoordelijkheid nemen”, zegt Philippe Vandeuren van AB InBev. “De meerderheid van de consumenten drinkt uiteraard verantwoord. Maar de groep die dat niet doet, moet kleiner. Ons plan is ambitieus, maar als je gedragsverandering wil, moet je ambitieus durven zijn.”

Burgemeester Louis Tobback (SP.A) is blij dat Leuven ‘gewonnen’ heeft. “Het zou er nog aan ontbreken dat Leuven niet gekozen werd als eerste stad om dit project te starten, gezien onze band met zowel bier als studenten”, zei hij. “Dat er een probleem is, weten we al jaren. Ondanks alle inspanningen komen er vanaf volgende week weer jongeren op de spoeddienst terecht die net loskomen van onder hun moeders zorgen. Ze willen bewijzen dat ze kunnen drinken, maar bewijzen net het tegengestelde. Ik ben blij dat ook AB Inbev wil ingrijpen.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen