Direct naar artikelinhoud
Virtuele munten

Ondanks waarschuwingen haalde berichtenapp Telegram al 690 miljoen euro op

Ondanks waarschuwingen haalde berichtenapp Telegram al 690 miljoen euro op
Beeld ANP XTRA

De berichtenapp Telegram heeft met een digitale beursgang al bijna 700 miljoen euro opgehaald. De van oorsprong Russische applicatie hoopt om in totaal bijna 1 miljard euro op te halen. Daarmee zou de gecontesteerde app geschiedenis schrijven.

De Russische berichtenapp Telegram is zeker niet onbesproken. Begin deze maand bande Apple de software nog uit zijn Apple Store. Reden: ongepaste inhoud.

De chatapp zet hoog in op de privacy van zijn gebruikers. Die strenge privacyregels en versleutelde berichten trekken ook mensen met foute ideeën aan. Zo gebruikten IS-strijders de app om met elkaar te communiceren.

Telegram verdient op dit moment niks. Alle ontwikkelingskosten worden gedekt door de Russische ondernemer Pavel Durov.

Meest succesrijke ooit

In januari kondigde Telegram aan dat het via een Initial Coin Offering (ICO) geld wilde ophalen. Via zo'n ICO geven bedrijven een virtuele munt uit. Investeerders die zo'n munt kopen, kunnen die later binnen de dienst van het bedrijf gebruiken. 

Telegram bracht de eigen virtuele munt Gram uit. Daarmee zouden gebruikers in de toekomst via de berichtenapp kunnen betalen. De makers van de berichtenapp beloven met het geïnvesteerde geld het Telegram Open Network (TON) te ontwikkelen die de betalingen snel en veilig moet organiseren.

Die digitale TON-portefeuille moet volgens Telegram in de toekomst de meest gebruikte portefeuille voor virtuele munten worden. Of ze die ambitie kunnen waarmaken, is maar de vraag.

Zowel financiële waakhonden als technologie-experts waarschuwen beleggers om geen geld in het Telegram-project te stoppen

Zowel financiële waakhonden als technologie-experts waarschuwen beleggers om geen geld in het Telegram-project te stoppen. De technische details die Telegram voorlegt, zouden ontoereikend zijn.

Die waarschuwing lijkt in dovemansoren te vallen. De Telegram-ICO is op weg om de meest succesrijke in de geschiedenis te worden. Telegram mikt om minstens 900 miljoen euro in totaal op te halen.