"Europees defensie­hoofdkwartier moet in Brussel komen"

Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker zei het in zijn "State of the union": Europa heeft een militair hoofdkwartier nodig. Guy Verhofstadt, liberaal fractievoorzitter, is het helemaal met hem eens en vindt dat de hoofdzetel in Brussel moet komen. In een opiniestuk in De Standaard betoogt hij dat een Europese defensiemacht verre van een overbodige luxe of "Spielerei" is.

Brussel als hoofdzetel van een Europese defensiemacht. "Het is gewoon efficiënter en goedkoper voor de belastingbetaler om alle instellingen in Brussel te centraliseren", zegt Guy Verhofstadt tegen onze redactie. "Nu zijn ongeveer 49 Europese agentschappen verspreid over de hele EU. Eén agentschap heeft zelfs twee zetels. Dat is gewoon niet efficiënt."

"We moeten naar een gemeenschappelijke legermacht, complementair aan de NAVO", betoogde Juncker gisteren in het Europees Parlement. "Meer Europese defensie betekent niet minder transatlantische solidariteit."

Oud voorstel

Guy Verhofstadt, oud-premier en nu Europees fractieleider van de liberalen, was al op de zogenoemde pralinetop in 2003 een pleitbezorger van een Europese defensiemacht en ziet zijn oude voorstel nieuw leven ingeblazen. "Wat zou u vinden van een snelle Europese interventiemacht van 60.000 soldaten?", vraagt hij zich af in De Standaard. "De kans dat u dat een goed idee vindt, is groot aangezien 73 procent van de Europeanen zich achter het idee schaart." Hij verwijst naar een Frans-Duits voorstel voor een Europese defensiemacht van eerder deze week.

Wat kan dan nu wat in 2003 niet kon? "De anders zo eurokritische regeringen in Hongarije en Polen staan klaar om een Europese defensie-unie op te richten. Het is niet alleen dat zij samen met de Baltische staten de Russische druk voelen groeien. Na de golf Oekraïense vluchtelingen kregen ze bakken kritiek van de andere Europese lidstaten omdat ze weigerden ook Syrische vluchtelingen op te vangen. De Oost-Europese landen beseffen dus maar al te goed dat we onze veiligheid samen moeten garanderen."

De conclusie ligt voor de hand. "Hoog tijd dus om de bestaande regionale samenwerkingen te doen opgaan in één Europees commando en haar een Europees budget toe te kennen." Volgens Verhofstadt zal dit Europa ertoe dwingen keuzes te maken in plaats van rond de hete brij te dansen. "Geloofwaardige ‘hard power’ zorgt voor een stabiel nabuurschap en een gunstig economisch klimaat. Dat mogen en kunnen we niet uitbesteden aan andere landen."

Het opiniestuk van Guy Verhofstadt is vandaag verschenen in De Standaard.

Meest gelezen