Direct naar artikelinhoud
Gezondheid

Patiënt betaalt tot 54.000 euro opleg voor eenpersoonskamer

Ereloonsupplementen stegen 2,5 keer sneller dan de terugbetaalde honoraria
Beeld Hollandse Hoogte / Hans van Rhoon

Het beleid van het UZ Leuven, waar je enkel in een eenpersoonskamer de garantie krijgt op een operatie door de prof, deed flink wat stof opwaaien. Nu is de eenpersoonskamer voor bijna alle ziekenhuizen een melkkoe. Tussen 2006 en 2015 stegen de ereloonsupplementen met 6,5 procent per jaar. Eén patiënt moest liefst 54.000 euro opleg betalen.

De ereloonsupplementen, die artsen aanrekenen bovenop hun terugbetaald honorarium, liggen al langer onder vuur. Voor het eerst heeft het Intermutualistisch Agentschap (IMA) berekend welke sommen daarmee gemoeid gaan. “In 2006 factureerden de artsen uit alle Belgische ziekenhuizen samen 303 miljoen euro supplementen”, zegt Bart Demyttenaere, medisch expert van het Agentschap. “In die tijd vroeg men nog supplementen aan patiënten op een tweepersoonskamer. Intussen is dat verboden en mag men alleen nog opleg aanrekenen voor patiënten op een eenpersoonskamer. Toch liep de totaalfactuur voor 2015 op tot 531 miljoen euro. Dat komt neer op een jaarlijkse stijging met 6,5 procent. De terugbetaalde honoraria stegen in die periode met slechts 3,5 procent per jaar. Als je abstractie maakt van de inflatie, groeien de supplementen zelfs 2,5 keer sneller dan de door het Riziv terugbetaalde erelonen.”

Wil je geen opleg betalen, dan moet je buiten het ziekenhuis zoeken naar een geconventioneerde arts die zich houdt aan de voorgestelde Riziv-tarieven. “Voor ziekenhuisopnames - zowel klassieke hospitalisaties als dagopnames — geldt een bijzondere regeling op eenpersoonskamers”, aldus Bernard Landtmeters, een tweede expert van het IMA. “Méér dan de helft van de supplementen (54 procent) wordt immers geattesteerd door volledig geconventioneerde artsen. ‘We moeten wel opleg aanrekenen’, voeren de artsen aan. Ze moeten immers een percentage afdragen aan het ziekenhuis, dat het geld gebruikt om extra verpleegkundigen aan te werven of voor dure innovatieve technieken en medicijnen. Maar hoe groot die afdrachten op de supplementen zijn, hebben we niet kunnen blootleggen."

'De totaalfactuur voor 2015 liep op tot 531 miljoen euro'
Bart Demyttenaere, medisch expert

Er duiken wel grote onderlinge verschillen op, tussen ziekenhuizen en tussen artsen. Landtmeters: "Bij 49 procent van de honoraria op een eenpersoonskamer wordt géén opleg aangerekend, allicht om medische redenen. De meeste Vlaamse ziekenhuizen verplichten hun artsen 100 tot 150% ereloonsupplement aan te rekenen, anderen gaan tot boven de 200%. In Brussel zien we uitschieters tot 300%. Dat kan de factuur flink doen oplopen. Neem nu de factuur voor iemand die een volledige heupprothese kreeg, een veel voorkomende operatie. Alles inbegrepen (operatie, anesthesie, medische beeldvorming...) betaalt het Riziv daarvoor 1.573 euro terug. Aan 200% ereloonsupplementen loopt de door de patiënt te betalen opleg op tot 3.145 euro. Aan 300% wordt dat liefst 4.718 euro.

 Overweeg je een eenpersoonskamer, dan kijk je evenwel best eerst op de website van het ziekenhuis het beleid terzake na. Bij de artsen vragen de anesthesisten, gynaecologen, (plastisch) chirurgen en anatomopatologen de grootste opleg. Een kwart van deze specialisten factureert elk jaar 60.000 euro of meer supplementen. Ter vergelijking: slechts 24 procent van de internisten rekent een ereloonsupplement aan. Elf procent van de ziekenhuisartsen rekent geen supplementen aan."

Dure hartklep

Bij een minutieuze doorlichting van de erelonen aangerekend in 2015, botsten de experten op uitschieters die een herstelde patiënt zo kunnen doen hervallen - ééns hij de factuur in de bus krijgt. Landtmeters: “Een patiënt wiens lever werd verwijderd om daarna een nieuwe lever ingeplant te krijgen, moest 300% ereloonsupplement betalen: 21.374 euro uit eigen zak, bovenop het terugbetaalde ereloon van 7.125 euro. Voor- en nabehandeling doet zo’n factuur nog verder oplopen. Een chronischz dialysepatiënt die was opgenomen voor een complexe vervanging van een hartklep, had 12 hartdefibrillaties nodig. Tal van urgentiesupplementen dikten zijn eindfactuur aan, naast toezichtshonora want door de complicaties bleef de man uiteindelijk 54 dagen in het ziekenhuis. Liefst 54.000 euro ereloonsupplementen werden voor dit verblijf gefactureerd, naast 31.103 euro terugbetaalde honoraria. Ik hoop dat hij een goede hospitatisatieverzekering had.”.