© RR

Noa (11), die zich moest verstoppen voor inbrekers, verwerkt trauma door er een stripverhaal over te maken

De 11-jarige Noa heeft doodsangsten uitgestaan toen ze zich in haar kamer in het Kempense Beerse moest verstoppen voor twee inbrekers. Om dat hele incident te verwerken, maakte ze er een eigen stripverhaal over. “Het gaat nu goed met haar. Hopelijk houdt die strip haar sterk”, zegt haar mama. De daders riskeren elk een celstraf van dertig maanden.

BART VAN DEN LANGENBERGH

Een Heldenverhaal is de titel van het stripverhaal, met in de hoofdrollen Noa, de twee boeven, haar knuffelbeer Flinchie, haar kleine broer Timo, haar papa en mama en de politie. In de strip brengt ze het verhaal van een bewogen dag in beeld. Noa en haar ouders lieten dertig exemplaren van de strip drukken. Het meisje ging onlangs een van die exemplaren overhandigen aan de politie van de zone Regio Turnhout.

Verscholen achter twee dozen

Op 1 december 2017 drongen inbrekers Micha J. (18) en Angelo J. (23) uit Parijs binnen in het huis van het gezin in Beerse. Ze wisten niet dat de 11-jarige Noa even alleen thuis was en zich had verschanst in haar kamer. De twee daders moesten zich dinsdag verantwoorden voor de correctionele rechtbank in Turnhout.

“De beslissing die deze twee mannen namen om in te breken in onze woning, zindert nog na”, vertelde Gitte, de mama van Noa. Zij las een brief voor in de rechtbank van Turnhout. “De inbraak heeft een grote impact gehad. Noa heeft doodsangsten uitgestaan tijdens de 25 minuten dat ze zich verstopt heeft. Maar het gaat goed met haar. Ze is zeer trots op haar stripboek en hopelijk houdt dat haar ook sterk. Hopelijk is dit geen blijvend trauma voor de mensen die ik het meest liefheb. Ik ben heel blij dat ik mijn echtgenoot en mijn kinderen nog kan knuffelen. Als alle sporen zijn gewist en de dieven gestraft zijn, hoop ik dat we verder kunnen met ons leven.”

Noa was die bewuste vrijdag niet op school omdat ze klierkoorts had. Haar vader was die middag thuis vertrokken om het 7-jarig broertje van Noa van school op te halen. “Hij had de keukendeur op slot gedaan, maar luttele seconden nadat hij vertrokken was, belden twee onbekende mannen (de twee beklaagden, red.) aan de deur”, zegt meester Karolien Van de Moer, de advocate van de getroffen familie. “Noa heeft hen zien staan, maar ze heeft de deur niet opengedaan. De mannen klommen daarna over de poort en forceerden de keukendeur. Noa zag dat allemaal gebeuren en is paniek samen met haar knuffel naar haar kamer op de zolderverdieping gelopen. Daar heeft ze zich verstopt onder haar bureau achter twee dozen.”

De inbrekers doorzochten het hele huis. Voor de leerling uit het zesde leerjaar waren het 25 erg akelige minuten.

Kluis uitgebroken

“Ze heeft de angst van haar leven doorstaan. ‘Ik dacht dat ik dood zou gaan en mijn papa en mama niet meer zou zien’, vertelde ze achteraf”, zegt de advocate. “De daders hebben in de slaapkamer van haar ouders een kluis proberen mee te nemen. Toen dat niet lukte, zijn ze in het werkhuis een bijl, zaag en koevoet gaan halen. Ze hebben de kluis met een hels lawaai uitgebroken.”

Een van de beklaagden is zelfs tot in de kamer van het meisje geweest, maar hij heeft haar niet opgemerkt. Hij haalde wel een juwelenkistje uit haar kast en vernielde het doosje ter plaatse. Een klein halfuur later kwam de vader met de zoon opnieuw thuis. Hij zag een van de daders lopen en is voor hun auto gaan staan. Een buurvrouw bracht de politie op de hoogte. Noa kwam uit haar schuilplaats en was totaal ­overstuur.

De hele familie kreeg na de inbraak psychologische bijstand. Ook de dienst Slachtofferhulp van de politie leverde ondersteuning.

Klemgereden door politie

De inbrekers konden wegvluchten in een auto. Op de Ring van Turnhout merkte een ploeg van de politie hen op. Na een wilde achtervolging kon de politie hen klemrijden aan de oprit van de E34 op de Steenweg op Gierle in Turnhout en de daders in boeien slaan. Onderweg hadden ze schroevendraaiers en een deel van de buit van de inbraak uit de auto gegooid.

Het Openbaar Ministerie vorderde dinsdag een celstraf van dertig maanden voor elk van de beklaagden. Voor zware diefstal, bendevorming en gewapende weerspannigheid. “Een dergelijke impact voor het gezin was niet hun bedoeling”, pleitte hun advocaat Tim Smet. “Bij de beoordeling van de strafmaat mag de aanwezigheid van personen geen rol spelen. Het blijft een inbraak.”

Beklaagde Micha J. kreeg het laatste woord. “Ik wist niet dat er iemand aanwezig was. Het spijt me zeer”, zei hij. Het vonnis volgt op 6 maart.