"Kinderwebsites moeten minderjarige gebruikers beter beschermen"

Kinderwebsites moeten er beter op toezien dat het surfgedrag en data van minderjarige gebruikers niet worden verhandeld. Dat zegt de Privacycommissie in De Morgen. Uit onderzoek blijkt namelijk dat heel wat websites worden gevolgd door datamakelaars.
SAMUEL ASHFIELD/SCIENCE PHOTO LIBRARY
(Archieffoto)

Dat u wordt gevolgd op het internet, is niet bepaald nieuws. Op heel wat websites zijn namelijk "trackingdiensten" aanwezig, die informatie over de surfers verzamelen en verkopen aan adverteerders. Uit onderzoek van journalisten Maurits Martijn en Dimitri Tokmetzis blijkt dat dat ook het geval is op kinderwebsites.

Op de 72 sites die ze voor hun boek "Je hebt wél iets te verbergen" bezochten, werden ze door minstens 179 verschillende bedrijven gevolgd. Die data gaan niet alleen naar adverteerders, maar ook naar datamakers, die advertenties plaatsen waarop een kind meteen kan klikken om iets te kopen.

En dat is een probleem, vindt de Privacycommissie. "Kinderwebsites moeten erop toezien dat ze niet worden gebruikt of misbruikt door trackingsdiensten die op een onrechtmatige manier zo contact krijgen met minderjarigen", zegt Willem Debeuckelaere, voorzitter van de Privacycommissie, aan VRT Nieuws. "Een website kan daarop toezien, het is technisch mogelijk, maar dat wordt nauwelijks gedaan omdat het tijd, geld en moeite kost."

Het zou dus beter zijn mochten websites er beter op toezien, maar of het ook verplicht is, is niet helemaal duidelijk. "De Duitse privacycommissies vinden alleszins van wel, maar dat zit nog in een juridische betwisting. Het Europese Hof van Justitie moet er zich nog over uitspreken. We wachten op een antwoord. Dan wordt duidelijk of de huidige Europese regelgeving het nu al dan niet oplegt aan websites. Wij vinden alleszins dat het zou moeten gebeuren."

Meest gelezen