© BFM, MaTi

Drie maanden cel met uitstel voor arbeidsongeval dat leven kostte aan kraanman Dirk (52)

De correctionele rechtbank van Antwerpen heeft Wim A. (53) uit Mechelen veroordeeld tot drie maanden cel met uitstel voor het arbeidsongeval dat aan kraanman Dirk De Brandt (52) uit Essen het leven heeft gekost.

Het slachtoffer werkte al twaalf jaar bij E2MS, een bedrijf aan de Melkerijstraat in Schoten dat gespecialiseerd is in elektrische installaties aan gebouwen. Op 4 oktober 2016 moest Dirk De Brandt achterhalen wat er mis was met de hydraulische kraan op een vrachtwagen. Die maakte schokkende bewegingen, vermoedelijk doordat het afdekplaatje waarachter de sensor zat, verwrongen was.

Het slachtoffer was het afdekplaatje aan het losschroeven, toen er plots olie kwam uitspuiten en er een drukverlies optrad. De bovenarm van de kraan klapte dicht, waardoor De Brandt verpletterd raakte en ter plaatse stierf.

De arbeidsauditeur meende dat een gespecialiseerde firma de kraanarm had moeten herstellen en niet het slachtoffer, dat niet was opgeleid om herstellings- of onderhoudswerken aan een kraan uit te voeren.

Wim A., zaakvoerder van de vennootschap achter E2MS, heeft altijd ontkend dat hij het slachtoffer de opdracht had gegeven om het afdekplaatje te verwijderen. Hij zou De Brandt enkel gevraagd hebben om er eens naar “te kijken”, maar de rechtbank vond dat niet geloofwaardig.

Hij moet de partner en de dochters van het slachtoffer 200.000 euro aan schadevergoedingen betalen. De firma E2MS werd vrijgesproken.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER