© rr

Cipier ‘even’ ontslagen nadat hij gedetineerde in de buik trapt

In de gevangenis van Merksplas vond vorige week een incident plaats tussen een gedetineerde en een cipier. De gevangene dreigde met een mes. Nadat het was afgenomen, reageerde de cipier agressief.

ronny van den ackerveken

De cipier, die anoniem wil blijven, werkt acht jaar in de gevangenissector. Hij beseft dat zijn reactie verkeerd was. “Een van de gedetineerden haalde vorige week een mes tevoorschijn”, vertelt de man. “We hebben het kunnen afnemen vooraleer hij iemand heeft kunnen verwonden. Ik ben even naar buitengegaan om te bekomen. Toen ik weer naar binnen wandelde, kwam ik de gedetineerde tegen. Er zat nog wat adrenaline in mijn lijf en ik heb de man een trap in de buik gegeven. Uiteraard had ik dat niet mogen doen. Ik heb een professionele fout gemaakt.”

Ontslag ingetrokken

De gevangenisdirectie heeft de cipier op staande voet ontslagen. Intussen is dat ontslag alweer ingetrokken, maar de directie wil geen verdere uitleg geven. De cipier wacht af wat de toekomst brengt. “Ik ben na het incident niet meer aan het werk gegaan. Het is nog niet zeker of ik in het gevangeniswezen blijf. Als dat wel zo is, kan dat mogelijk op een andere plaats dan in Merksplas.”

In de gevangenis van Merksplas verblijven zo’n 450 gedetineerden. Er zijn al meerdere keren incidenten geweest. Begin mei weigerden tweehonderd gedetineerden om na de avondwandeling terug naar hun cel te gaan en zetten ze de boel op stelten. De schade was zo groot dat twee vleugels niet meer gebruikt kunnen worden.

Lees meer in Gazet van Antwerpen - editie Kempen

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER