© BELGA

Problemen bij Belgocontrol opgelost, situatie genormaliseerd

Op de luchthaven van Zaventem zijn donderdag meer dan 130 vluchten getroffen door netwerkproblemen bij Belgocontrol. Dat meldt een woordvoerster van Brussels Airport. De luchtverkeersleider voerde beperkingen in voor het oostelijke luchtruim. De situatie is donderdagavond om 18.20 uur genormaliseerd.

Meer dan 130 vluchten zijn donderdag geannuleerd, vertraagd of omgeleid door de netwerkproblemen bij Belgocontrol. De luchtverkeersleider voerde beperkingen in voor het oostelijk luchtruim. “Het probleem werd geïsoleerd zodat het niet een impact had op het hele netwerk”, aldus de woordvoerder van Belgocontrol.

Op de site van Brussels Airport werd al snel gemeld dat zo goed als alle vluchten vertraging hadden of herzien werden. Zes op de tien vluchten op Brussels Airport waren technisch niet getroffen door het probleem. Wel waren voor die vluchten vertragingen mogelijk van 15 tot 30 minuten.

Voor de overige vier op de tien vluchten in de zone met beperkingen waren er gemiddeld vertragingen van 40 minuten. Voor een aantal van die vluchten waren de vertragingen opgelopen tot 2 uur. Eén vlucht werd afgeleid naar een andere luchthaven.

Volgens Dominique Dehaene van Belgacontrol ging het om problemen met het informaticasysteem. “Gevolg was dat er maar beperkte communicatie mogelijk was tussen de verkeerstoren van Brussel Nationaal en die van Charleroi en Luik. Dat leidde tot vertragingen."

De netwerkproblemen waren donderdagavond om 18.20 uur achter de rug. "De situatie is genormaliseerd", zo meldt Dehaene. "De communicatie is met onmiddellijke ingang hersteld en we kunnen de vraag opnieuw volledig beantwoorden."

Wat de precieze impact is geweest, zal volgens de woordvoerder wellicht pas vrijdag duidelijk zijn.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER