Antwerpen trok deze zomer 2,4 miljoen toeristen aan

© Kioni Papadopoulos

De stad Antwerpen trok in juli en augustus van dit jaar zo’n 2,4 miljoen toeristen aan, waarvan zo’n 2 miljoen dagtoeristen. Dat heeft de stad Antwerpen donderdag bekendgemaakt op basis van anonieme, elektronische tellingen. Ook blijkt de Meir enorm populair. Er zijn maandelijks 1,3 miljoen passanten, een getal dat stelselmatig toeneemt.

Antwerpen becijfert het aantal bezoekers en toeristen tegenwoordig zowel met wifisignalen als met mobiele gegevens. Dat is goedkoper dan beperkte, manuele tellingen of schattingen uit het verleden.

De anonieme data leveren de stad nuttige info voor het toeristisch en economisch beleid, alsook voor realtime crowdcontrol bij grote evenementen. “De afgelopen zomer waren er twee miljoen dagtoeristen en zo’n 420.000 verblijfstoeristen”, zegt schepen voor Toerisme en Middenstand Koen Kennis (N-VA). “De buitenlandse toeristen komen vooral uit Nederland, alsook Duitsland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk.”

De cijfers, die per kwartaal zullen worden gepubliceerd, tonen opmerkelijk meer bezoekers tijdens grote evenementen zoals de Tall Ships Race. Ook periodes met beter weer leiden tot meer passage.

Maandelijks 1,3 miljoen passanten op Meir

Opvallend is de drukte op de Meir. Daar worden maandelijks 1,3 miljoen passanten geteld. “De trend is licht stijgende sinds het begin van de metingen”, klinkt het nog.

Eerder was er ook onvrede over koopzondagen, die niet tot meer shoppers zouden leiden. “We zien geen negatief effect ervan. Het gaat om een echte winst aan bezoekers”, klinkt het nog. Gemiddeld worden 45.000 passanten geteld, met uitschieters tot 80.000 op soldenwinkelzondagen. Kennis wil in Duitsland nog meer reclame maken voor Antwerpen, onder meer voor de koopzondagen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen