Direct naar artikelinhoud

Haïtiaanse regering trekt vergunning Oxfam tijdelijk in

Reginaal directeur van Oxfam International Simon Ticehurst tijdens een ontmoeting met de Haïtiaanse minister van Planning en Buitenlandse Samenwerking Aviol Fleurant.Beeld REUTERS

De Haïtiaanse regering heeft vandaag voor de duur van twee maanden de vergunning ingetrokken van de Britse ngo Oxfam. Dat besluit volgt op de onthulling van seksueel wangedrag met minderjarige prostituees van Oxfam-medewerkers na de verwoestende aardbeving van 2010 in het straatarme land.

Minister van Planning en Externe Samenwerking Aviol Fleurant deelde vandaag mee dat Oxfam Great Britain voorlopig het recht ontzegd wordt activiteiten te ontplooien in het Caribische land. Fleurant sprak van "ernstige tekortkomingen" bij Oxfam GB in 2010 en 2011. Port-au-Prince tilt er tevens zwaar aan dat de gerechtelijke en politionele overheden destijds niet van het wangedrag op de hoogte waren gebracht. 

Of de Britse organisatie haar werkzaamheden mag hervatten in Haïti, wordt binnen een maand of twee beslist. Oxfam zei tegen de BBC dat stafleden van de afdelingen in Italië, Spanje en Québec wel kunnen doorgaan met hun projecten in Haïti. De verwachting is echter dat de tijdelijke schorsing een "aanzienlijke impact'' zal hebben op hun werk.

Oxfam, en niet alleen de Britse vestiging, werd in ernstige verlegenheid gebracht door verhalen over seksfeesten die medewerkers organiseerden waarvoor ze prostituees, mogelijk minderjarig, charterden. Volgens een rapport was er ook sprake van seksueel misbruik, lastigvallen en intimidatie door mensen die de door een zware aardbeving getroffen Haïtianen hadden moeten helpen. Verscheidene medewerkers, onder wie de coördinator voor Haïti, moesten opstappen.

Lees ook

Geselecteerd door de redactie