Direct naar artikelinhoud
Listen!

Verdwalen tussen levensgrote hoezen op nieuwe Radio Soulwax

Stephen en David Dewaele van Soulwax.Beeld Alex Vanhee

Tijdens het Brusselse elektronicafestival Listen! beleef je de Europese première van een kunstinstallatie die de broers Dewaele bedachten voor Radio Soulwax. Zo zul je je als een kind in een platenwinkel voelen.

Zin om te dansen tussen platenhoezen die létterlijk tot leven lijken te komen voor je ogen? Of wil je op verkenning gaan doorheen een audiovisuele fantasiewereld die zowel grappig, chaotisch als avontuurlijk is? Dan moet je tijdens het verlengde paasweekend naar het Listen!-festival. Daar dompelen Stephen en David Dewaele je met Radio Soulwax onder in een update van hun welbekende hoezenspektakel. Zelf sturen de broers evenwel hun kat: de kunstinstallatie heeft niets met een dj-set te zien.  

Zowel op festivals als een app of tv leidde dit ambitieuze project al jaren een eigen leven. Maar eind vorig jaar ging Radio Soulwax opnieuw in wereldpremière, tijdens het Day For Night Festival in Texas. Toen zag je een danslustig kluitje fans zich de ogen uit hun kassen kijken naar vier schermen waarop bewegende bewerkingen van platenhoezen werden geprojecteerd. Tegelijk hoorde je songs van die platen in de mix verdwijnen.

Op 31 maart en 1 april beleeft deze vernieuwde versie haar Europese première in het ING Art Center in Brussel. "Onze enige vraag was dat Listen! zijn naam tijdelijk zou veranderen in het Watch & Listen!-festival", stellen de broers in een officiële verklaring. "Zo zouden we de zekerheid hebben dat alle aanwezigen in staat zijn om de animaties te bekijken en onze mixen te horen. Helaas hebben onze advocaten de fout gemaakt om de contracten niet tijdig te ondertekenen. Pijnlijk, omdat een product van jarenlang hard werk mogelijk alleen door de blinden van Brussel ervaren zal worden. Om te voorkomen dat we van discriminatie beticht worden, laten we dit passeren. Maar we adviseren iedereen om oren én ogen mee te brengen naar deze editie van het Listen!-festival.”

'We adviseren iedereen om oren én ogen mee te brengen naar deze editie van het Listen!-festival'
Stephen en David Dewaele

De nieuwe versie van Radio Soulwax is het zoveelste wapenfeit in de carrière van de broers. Stephen en David Dewaele schreven eerder al een eigenzinnig hoofdstuk in de belpopgeschiedenis, toen ze rond de eeuwwisseling vervelden van Soulwax tot 2ManyDJs. Hun mash-upplaat As Heard on Radio Soulwax Pt. 2 deed een nieuwe wind waaien door het nachtleven en de muziekwereld. Maar daarna leek geen brug te ver en geen idee te krankzinnig. 

Werkkamp

Meer dan tweeënhalf jaar werkten Stephen en David Dewaele destijds aan Radio Soulwax. "Nog vermoeiender dan een werkkamp", werd toen geschreven over de voorbereiding van een app die 24 mixes van een uur bevatte, elk met een begeleidende film van een uur. Uiteindelijk verdienden de broers geen cent aan hun dwangarbeid: de essentie van Radio Soulwax was dat ze alles gratis op het net zouden gooien. Omdat ze hun creatie met het publiek wilden delen, maar ook omdat ze niet over de rechten beschikten van de nummers die ze hadden gebruikt.

Dat Listen! zijn zinnen zet op de nieuwe show van Radio Soulwax, is allerminst vreemd. Beleving staat centraal tijdens dit festival, dat eind maart aan zijn derde editie toe is. Er worden zowel liveconcerten als dj-sets verwacht, naast een platenbeurs, een expo, talks en workshops. De Hortagalerij en de Beursschouwburg zijn kernlocaties, maar ook cafés zetten hun deuren open voor een bonte mix aan genres: van house en techno over hiphop en funk tot Afrikaanse beats. Onder meer Actress, Mount Kimbie, Asa Moto en Floating Points zakken dan af naar onze hoofdstad.

Dat het nachtleven ten dode zou zijn opgeschreven, blijkt daarmee alvast onzin. Vorig jaar trok het festival zo'n 15.000 bezoekers.

Listen!, van 29/3 tot 1/4. listenfestival.be